Janneke Kop uit Oud Gastel zou met haar schoonfamilie eind deze maand naar New York gaan. FOTO PRIVÉBEZIT
Janneke Kop uit Oud Gastel zou met haar schoonfamilie eind deze maand naar New York gaan. FOTO PRIVÉBEZIT Foto:

Corona gooit roet in het eten van Gastelse Janneke Kop

Corona gooit roet in het eten van Gastelse Janneke Kop

' We balen echt heel erg dat onze reis naar New York vanwege de maatregel van Trump geannuleerd wordt'

OUD GASTEL - De Amerikaanse president Donald Trump heeft het vliegverkeer van Europa naar de Verenigde Staten vanaf vrijdag middernacht (lokale tijd) voor een periode van dertig dagen verboden. Het inreisverbod voor Europeanen is een maatregel om de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in de VS tegen te gaan. Dit raakt veel Europeanen die een reis naar Amerika gepland hadden staan. Een van hen is Janneke Kop uit Oud Gastel. Zij zou eind deze maand met haar schoonfamilie naar New York gaan, maar die reis valt in het water.

DOOR VERA DE GEUS

"Om te voorkomen dat nieuwe gevallen ons land binnenkomen, zal ik alle reizen van Europa naar de Verenigde Staten de komende 30 dagen opschorten. Dit is de meest agressieve en allesomvattende poging in de moderne geschiedenis om een buitenlands virus het hoofd te bieden," zei de Amerikaanse president in zijn toespraak. Hij is van mening dat Europa niet vroeg genoeg gestopt is met vluchten van China naar Europa. Dit deed de VS eind januari namelijk al wel.


Tripje

De maatregel betekent dat reizen van Europeanen naar Amerika, met uitzondering van inwoners van het Verenigd Koninkrijk, geannuleerd worden. Janneke Kop (22 jaar) uit Oud Gastel is een van de gedupeerden. Ze zou dinsdag 31 maart voor zes dagen vertrekken naar New York. "Door de ingevoerde maatregelen van Trump kan onze reis nu niet doorgaan. Onze vakantie valt precies in de periode van deze maatregel", zo legt ze uit. "Met mijn schoonfamilie zouden we voor het eerst met zijn allen een tripje gaan maken. We hadden een vervelende periode achter de rug en om te vieren dat deze voorbij is, zouden we met zijn zessen naar New York gaan", vertelt ze.


Omboeken en annuleren

Donderdagochtend bleek echter dat de reis niet door zou gaan. "Ik werd wakker met een aantal appjes op mijn telefoon waarin het besluit van Trump gedeeld werd."


'Onze vakantie naar New York valt precies in de periode van de maatregel'

"Van de luchtvaartmaatschappij hebben we tot nu toe nog niets gehoord. Wel ben ik naar de site van de luchtvaartmaatschappij gegaan. Daar stond meteen aangegeven dat reizen die binnen die periode vallen mogelijk omgeboekt kunnen worden", aldus Janneke. "Gelukkig is het wel zo dat wij de vlucht en het hotel los van elkaar hebben geboekt en dat we het hotel gratis konden annuleren."

Baseballwedstrijd

"Financieel gezien hebben we tot nu toe één domper. We hadden namelijk al kaartjes voor een baseballwedstrijd gekocht. Deze komt voor ons gewoon te vervallen, we krijgen daarvan helaas geen compensatie", zegt de Gastelse.


Drastisch
Janneke is naar eigen zeggen niet echt geschrokken van de maatregel. "Het is meer dat we gewoon echt heel erg balen! We hopen snel meer te weten te komen, zodat we een nieuwe planning kunnen gaan maken voor onze reis naar New York. Ik vind het best een drastisch besluit en voor een te lange periode. Vooral in deze situatie is het volgens mij slechts van dag tot dag te bekijken. Het is nu een kwestie van afwachten wanneer we wel kunnen gaan." [l]