De nieuwe maatregelen rondom het coronavirus zijn een flinke strop voor de Halderbergse ondernemers. FOTO CONNY VAN CAAM
De nieuwe maatregelen rondom het coronavirus zijn een flinke strop voor de Halderbergse ondernemers. FOTO CONNY VAN CAAM Foto: Conny van Caam

Halderbergse horeca-ondernemers vol begrip én onzekerheid

HALDERBERGE - De nieuwe maatregelen rondom het coronavirus zijn een flinke strop voor de Halderbergse ondernemers. Zij moesten zondag om 18.00 uur de deuren sluiten en mogen minimaal tot 6 april niet meer open gaan. Een bizarre situatie. Een ding is zeker. De ondernemers zijn vol begrip maar zitten ook in onzekerheid. Zij vragen zich af of er inderdaad (voldoende) overheidssteun geboden kan worden. Ook hopen zij dat inwoners van Halderberge, zodra de situatie onder controle is, weer massaal de horeca opzoeken. "We zijn alvast maar begonnen aan de grote voorjaarsschoonmaak. Zo proberen we ons nuttig te maken, maar dit moet natuurlijk niet te lang duren", zo vertelt horeca-exploitant en onroerendgoedeigenaar Remco van den Heuvel.

DOOR VERA DE GEUS

Remco van den Heuvel, horecaondernemer in hart en nieren en eigenaar van divers horecavastgoed, zag het aantal bezoeken de afgelopen weken steeds verder teruglopen. "Het speelt natuurlijk al langer. Er zijn mensen die gewoon uit eten gingen of een avondje uit gingen, maar er waren ook heel veel annuleringen. Dan heb je het toch zeker over de helft. Om ie reden namen sommige werknemers al wat verlofuren op."
Niet verbaasd
Ook Kees Broos, een Hoevense kroegeigenaar, zag het aantal gasten in de aanloop naar de landelijke maatregel ook aanzienlijk teruglopen. Op het moment dat het kabinet aankondigde dat een half uur later alle eet- en drinkgelegenheden in Nederland voor drie weken op slot moeten. "Er zat een mannetje of twintig binnen. Ook kwamen er nog mensen binnen na het bekend maken van het feit dat we om 18.00 uur dicht moesten. Iedereen had het wel verwacht, maar niet zo op zo'n korte tijd. Het was beter geweest om de maatregel om 12.00 uur maandagmiddag in te laten gaan denk ik", zegt Broos die gezien de maatregelen die er in overige landen was genomen waren niet verbaasd was dat het ook in Nederland van kracht werd.

Onrustig
Van den Heuvel had in Oud Gastel nog vier tafels te serveren toen de maatregel inging. "We hebben het de mensen niet verteld. Zij hebben gewoon gekregen wat zij bestekd hebben en verlieten rond 19.15 uur de zaak. Natuurlijk hebben we de voordeur op slot gedaan."

'Hopelijk is het niet voor niets en betaalt het zich uit in weer een gezond Nederland'

"Er belden nog mensen aan na zes uur. We hebben hen uiteraard niet meer binnen gelaten. Maandag hebben we alle verse producten, waarbij dat kon, verwerkt en geconserveerd. Ook zijn we maar begonnen aan een grote lenteschoonmaak en zetten we in om het bedrijf klaar te maken voor drie weken sluiting." Van den Heuvel geeft aan begrip te hebben voor de maatregel. Ook hij maakt zich zorgen. "Het is overal onrustig. We moeten afwachten. Wat gaat er gebeuren? Wat gaat de overheid voor ons betekenen? Niemand heeft hier ervaring mee. Na de oorlog hebben we nooit meer met zo'n extreme situatie te maken gehad."

Sociale gevolgen
Ook Broos maakt zich zorgen over de consequenties. "Ik denk dat na een week of 10 dagen je eigenlijk pas gaat beseffen wat de gevolgen zijn en dan heb ik het niet alleen over de financiƫle gevolgen, maar vooral de sociale gevolgen. Er zijn veel mensen die bij je binnen komen waar je een speciale band mee hebt. Net als wanneer je op vakantie gaat. Dat is leuk, maar je ziet ernaar uit wanneer je iedereen weer ziet. Alleen zijn nu de omstandigheden anders en de impact is meerdere malen groter! Maar goed, de gezondheid van ieder gaat boven alles. Maar inderdaad,we lopen veel omzet mis, maar nogmaals; hopelijk is het niet voor niets en betaalt het zich uit in weer een gezond Nederland." Van den Heuvel hoopt dat iedereen de rust bewaart. "En dat iedereen goed voor elkaar zorgt. Hopelijk maken mensen, zodra er groen licht is, weer zo snel en veel mogelijk gebruik van de natte en droge horeca. Mensen het naar hun zin maken, dat is wat we het liefste doen en wat we ook moeten doen als dit achter de rug is." [l]