Afbeelding
Foto:

Weinig sociale contacten? Sander en Tamara houden twee plekjes vrij aan hun eettafel

OUDENBOSCH - Iedere dinsdagavond houden Tamara Schreuder (29) en Sander de Vos (28) twee plekjes vrij aan hun eettafel voor mensen die eenzaam zijn, weinig sociale contacten hebben, er even tussenuit willen of even hun ei kwijt willen. Kortom; eigenlijk voor iedereen die het nodig heeft.

DOOR VERA DE GEUS

Sander en Tamara wonen sinds december 2018 samen in Oudenbosch. Om ervoor te zorgen dat mensen de drempel over durven om aan te schuiven, vertelt hij volop over hun leven: "De afgelopen 5 jaar heb ik als filiaalmanager voor twee retailketens gewerkt, maar doordat we ook een dochtertje hebben, heb ik gekozen voor een regelmatigere baan. Maandag tot vrijdag vaste tijden. Tamara heeft in de administratieve sector, gewerkt maar heeft de stap gemaakt maar psychotherapeutische thuiszorg. Zij zorgt dus momenteel voor mensen die ofwel hulp nodig hebben in het huishouden, ófwel mensen die door een psychische aandoening niet toekomen aan dergelijke werkzaamheden. Daarnaast zijn we fanatiek muzikant, in twee muziekgroepen."

Dinsdagavond
Tamara liep al jaren met het idee iets te organiseren voor hulpbehoevende mensen. "Ze heeft jarenlang voor haar opa gezorgd. De wens om mensen te kunnen helpen is altijd gebleven. Echter de uitwerking was altijd lastig, want waar begin je?" Omdat Tamara en Sander allebei van koken houden en het leuk vinden mensen te ontmoeten, kregen ze het idee om vreemden toe te laten tot ons leven. Het dochtertje van Tamara is dinsdags altijd logeren, dus deze avond is perfect om mensen aan tafel te hebben. "Na onze eerste poging op Facebook werden we overladen met reacties. Mensen die het initiatief steunen, mensen die anderen taggen om te attenderen en ga zo maar door. Toen zijn we meer gaan posten en hebben inmiddels zelfs een radio-interview gegeven."

Fijn contact
Inmiddels hebben er twee mensen bij Tamara en Sander gegeten. "Het liep erg relaxed. Omdat je van tevoren al contact hebt, telefonisch of via Facebook Messenger weet je al wie je kan verwachten eigenlijk. Dit zorgt ervoor dat mensen al wat relaxter aankomen. Het eten staat dan al op het vuur, waardoor de geur van lekker eten altijd een mogelijkheid biedt voor een opmerking waardoor het ijs gebroken is", vertellen de Oudenbosschenaren die vooral interesse hebben in wie de ander is en wat ze beweegt in hun leven. "Daarnaast zijn we ook altijd benieuwd wat mensen juist van óns willen weten. Volledig open en eerlijk is dan ook hoe wij er in gaan, immers is dat de enige mogelijkheid tot een goed en fijn contact."

Oprecht, integer en veilig
Hoewel de twee veel warme reacties krijgen, merken zij ook dat juist de doelgroep wat terughoudend is. "Begrijpelijk natuurlijk en wellicht komt het ook door Corona. Wel merken we dat het hebben van ervaringen van anderen, die wel hopelijk mogen delen, mensen laat voelen dat het oprecht, integer en veilig is", zo vertelt Sander. Zo kwam er laatst iemand eten die al 12 jaar in Oudenbosch woont, maar al 9 jaar lang niemand nieuws had leren kennen. "Deze persoon lijdt al vanaf 13-jarige leeftijd aan Parkinson en voelt zich door de samenleving weggedrukt en alleen gelaten. Deze eenzaamheid zorgt dat de drempel om sociale contacten te leggen steeds hoger werd en hij eenzaam en ongelukkiger werd. Door deze jongen uit zijn isolement te trekken door simpel een pasta samen te eten, gaf hem energie en goede moed. We hebben zelfs afgesproken dat als Dordt in Stoom doorgaat, we hem meenemen en een uitje gunnen waar hij heel erg veel zin in heeft, Hij wilde altijd al eens stoomtreinen en walsen in werking zien, maar door zijn beperking was dat lastiger met vervoer en kosten. Wij zijn dus erg blij dat we hem kunnen verblijden met een voor ons klein gebaar wat voor hem veel betekent!"

Doelgroep
Sander en Tamara geven aan dat iedereen die zich in zijn leven soms eenzaam voelt, behoefte heeft aan nieuwe sociale contacten, mensen die door een beperking of armoede lastig in contact komen met mensen welkom zijn. "Maar ook mensen die het financieel lastig hebben en voor wie een dagje gratis eten wat verlichting kan bieden. Mensen die graag anderen leren kennen. Eigenlijk is de doelgroep de mensen die aan zichzelf merken dat ze vastlopen, moeite hebben of het gewoon lastiger vinden om het hoofd mentaal of fysiek of financieel boven water te houden. Geluk zit vaak in de kleine dingen. Dus zoiets kleins als gezellig mee-eten en nieuwe mensen leren kennen, kan al zorgen dat mensen zich beter gaan voelen. Wie wil dat nou niet?" [l]

Ben of ken je iemand in regio Oudenbosch die dit kan gebruiken? Neem contact op via 06-15519739.