Astrid en Remon geven de woonkamer van de Rovohof een goede beurt. Foto: Rovohof
Astrid en Remon geven de woonkamer van de Rovohof een goede beurt. Foto: Rovohof Foto: Rovohof

Communicatie en beweging staan nu voorop

OUD GASTEL - Nu de verzorgingstehuizen vrijwel op slot zitten en bezoek niet meer is toegestaan, zijn de bewoners en personeel meer en meer op zichzelf aangewezen. Hoe komen zij de dagen door? Er ontstaan heel veel spontane acties om deze mensen niet te vergeten: briefkaartjes en tekeningen in de bus, openluchtconcerten in de tuin en bloemetjes die afgegeven worden. Al deze sympathieke gebaren zijn van grote waarde, om te laten merken dat ze zeker niet vergeten worden. Wat voor bezigheden zijn er en welke activiteiten worden er in de tehuizen zelf georganiseerd?

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Ook bij WoZoCo Blankershof in Oud Gastel zit de deur voor derden op slot. Alleen voor het ophalen en terugbrengen van wasgoed en het afgeven van boodschappen is een regeling getroffen. Omdat de kapper niet meer langs mag komen zetten sommige medewerkers zelf krulspelden in bij de bewoners en een paar vaste vrijwilligers doen de noodzakelijke klusjes in en om het gebouw. "Andere kleine werkjes en taken doen we nu zoveel mogelijk samen met het vaste personeel en de bewoners. We werken met een aangepast schema en kijken daarbij naar de dingen die nog wel kunnen," vertelt huismeester Robert Niewold. "De kook- en schilderclub ligt bijvoorbeeld stil, maar zingen doen we nu in de grote zaal waar we meer afstand kunnen houden."

Kuikentjes

Gelukkig kunnen de meeste bewoners zich goed bezighouden, ze komen wat vaker, met voldoende afstand, bij elkaar en sommigen maken zich wel wat zorgen. "Omdat er niet genoeg tablets zijn hebben we vaste tijden ingesteld waarop ze kunnen video-bellen. Dan helpen we graag mee. Het is best grappig om te zien hoe ze daar mee omgaan: 'wát een goed en scherp beeld zeg,' roepen ze dan bijvoorbeeld," lacht Robert. "Het was voor de coranacrisis al besloten dat we een broedmachine zouden wegzetten om kippeneieren uit te broeden. Dat kon niet doorgaan. Wel hebben we nu vier kuikentjes in huis om deze groot te brengen. Wanneer het dan kippen zijn gaan ze weer weg, maar de bewoners vinden het zo leuk dat ze ze hier voorgoed willen houden. Ze denken al na over een kippenhok." Voor de dagelijkse wandeling is ook een oplossing bedacht: met een rood/wit lint is er rondom Blankershof een wandelpad aangelegd. Bewoners kunnen hier dagelijks gebruik van maken tussen 10:00 en 12:00 en tussen 14:00 en 16:00 uur. Vorige week is het pad feestelijk in gebruik genomen, zodat er toch op een veilige manier buiten een rondje gelopen kan worden.

Vragen

Bij SDW woonlocatie Rovohof in Oud Gastel verblijven 26 jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. "Onze bewoners ervaren deze situatie als erg stressvol. Niet allemaal begrijpen ze wat er aan de hand is," legt begeleider Jelske van der Vlies uit. "Vooral de bewoners van de appartementen vervelen zich. Van de twee woongroepen van in totaal 16 mensen is bijna de helft naar huis. We houden zoveel mogelijk hetzelfde dagritme aan, waarbij we de dagbesteding nu hier doen." Voor elke dag is een werkschema opgesteld waar de activiteiten van uur tot uur in beschreven staan. Zo zijn er drink- en eetmomenten, wordt er schoongemaakt, geknutseld en bewogen. Verder zijn er yogalessen, wordt er film gekeken en is er ook ruimte voor eigen invulling. "Ook kunnen ze met maximaal twee personen in de tuin verblijven en onder begeleiding een wandeling in de buurt maken. Verder stellen ze heel veel vragen waar ik ook het antwoord soms niet op weet. Dat is best lastig, maar we volgen de richtlijnen van het RIVM."

Structuur

"De vaste structuur van onze cliënten is even niet meer, dat vullen we nu op een andere manier in," vult SDW-unitmanager Marc den Ronden van woonlocaties Rovohof en Touwbaan in Oudenbosch verder aan. "Omdat we zoveel mogelijk elke cliënt de zorg en aandacht willen blijven geven die ze verdienen, is de druk op onze medewerkers groot. De inzet van het team is goed en ik ben er trots op om daar leiding aan te geven." Belangrijk volgens hem is dat de bewoners in beweging blijven en dat de communicatie wordt vastgehouden. "De samenwerking met onze netwerken is weggevallen, daarom hebben we nu extra aandacht voor beeldbellen." Als er mensen zijn die een tablet over hebben dan zijn de verzorgingstehuizen en woonlocaties daar erg blij mee. [l]

De heren Willekens en van Loon zijn de kuikentjes aan het verzorgen.    Foto: WoZoCo Blankershof