verkeersbord verboden voor vrachtwagens_493378171.jpg
verkeersbord verboden voor vrachtwagens_493378171.jpg Foto:

Gesprekken over overlast van trucks aan Nijverheidsweg lopen spaak

OUDENBOSCH - De overlast van geparkeerde vrachtwagens aan de Nijverheidsweg is niet 1 2 3 op te lossen. De eigenaar van het transportbedrijf reageert niet op uitnodigingen om tot een gesprek te komen en de op de door de gemeente gemaakte afspraak kwam hij niet opdagen.

DOOR VERA DE GEUS

"Het probleem in de Nijverheidsweg is relatief recent en daarvoor waren we bekend met parkeerproblematiek in de woonwijk Velletri. Sinds september 2019 zijn de overlastmeldingen in Velletri afgenomen en op het bedrijventerrein Bosschendijk toegenomen. Dit is toe te schrijven aan verplaatsing van trucks van één specifieke ondernemer uit de woonwijk (waar parkeren van grote voertuigen 's nachts niet is toegestaan) naar de locatie Nijverheidsweg waar het parkeren van grote voertuigen wettelijk wél is toegestaan", zo vat de gemeente de situatie samen. De VVD-fractie stelde in de brief aan het college dat het de plicht van de ondernemer zelf is om zijn materieel en materiaal op eigen terrein te parkeren. Volgens de gemeente is dat niet altijd af te dwingen. "Woningen en bedrijven moeten voldoen aan de parkeernormen, zoals opgenomen in de Parkeernota, vastgesteld door de gemeenteraad. Uitgangspunt is te voorzien in voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein. De mogelijkheid om te parkeren op de openbare weg blijft bestaan, mits daar geen parkeerverbod geldt", zegt de gemeente. "Een woning moet beschikken over één of meer parkeerplaatsen, maar de bewoner of bezoeker kan niet gedwongen worden daar gebruik van te maken. Parkeren op de openbare weg is toegestaan", zo legt het college uit.

Overlastgevend

Wat betreft de situatie aan de Nijverheidsweg heeft een ondernemer op Nijverheid verzocht om een gesprek met de eigenaar van het transportbedrijf waar de overlastgevende trucks en trailers van zijn. Dit gesprek is niet tot stand gekomen, omdat er geen reactie kwam op verzoek tot gesprek", zo zegt de gemeente. Daarop heeft het college aangegeven eerst zelf met de ondernemer aan tafel te willen gaan. "De betreffende ondernemer is uitgenodigd voor een gesprek. Hij is echter niet verschenen op die afspraak. Het is niet mogelijk gebleken een vervolgafspraak met hem te maken", zo zegt de gemeente Halderberge.

Alternatief

De VVD vroeg op welke termijn er een oplossing kan liggen, maar dat is volgens B&W niet te zeggen. "Wij zoeken naar een algemene oplossing voor het parkeren van bedrijfsvoertuigen. Dit gaat verder dan het oplossen van de concrete situatie op bedrijventerrein Bosschendijk. Het is immers niet aan de gemeente om één bedrijf te faciliteren met een specifieke oplossing. Indien er een alternatief gevonden is, kan op plekken op bedrijventerreinen waar het huidige vrachtwagenparkeren tot
verkeersonveilige situaties of overlast leidt een verbod ingesteld worden." Tot die tijd is de gemeente huiverig voor een parkeerverbod voor vrachtwagens. "Een verbod om te parkeren kan worden onderzocht. Zo'n verbod kan echter leiden tot parkeren op andere locaties." [l]