Quarantaine ofwel ophokplicht in 1953

In deze periode van quarantaine gaan mijn gedachten terug naar 1953 toen ik in quarantaine moest vanwege een Difterie periode op Saint Louis te Oudenbosch.

Het is eind oktober 1953. Ik zit in klas 1b van de ulo van internaat Saint Louis te Oudenbosch. We zitten in onze beste kleren want vanmiddag gaan we net als de andere pensionaires naar huis voor een week herfstvakantie. Maar dan komt er een broeder in de klas met een lijst. Er is difterie uitgebroken op Saint Louis. We waren al getest maar we wisten nog niet waarvoor. Nu werden de namen voorgelezen van degenen die difterie hadden. En die mochten natuurlijk niet naar huis. Daarbij was ook ik. Degenen die difterievrij waren werden meegenomen om naar huis te kunnen. Wij werden voorlopig in de klas bezig gehouden met leeswerk uit ingebonden Katholieke Illustraties of ander leeswerk. Maar 's middags gingen we op bosspel naar Pagnevaart. We werden de volgende dagen goed geëntertaind met spel, films en sport. Maar we kregen ook les om niet teveel achterstand te krijgen met de andere leerlingen die wel gezond waren en na de herfstvakantie weer les kregen. Het was een gezellige tijd ondanks dat we niet naar huis mochten. Trouwens ik had nog een zusje thuis van 4 jaar en een broer van 9 en die wilde ik niet besmetten. Mijn ouders kwamen op bezoek en ik moest in een kamertje voor pianoles zitten en achter de ruiten zaten mijn ouders. Ze gaven ook regelmatig fruit en snoep voor mij af.

Na een week kwamen de gezonde leerlingen weer terug en die werden nog apart gehouden. Er werd weer getest en enkele leerlingen mochten nu naar huis. Een week later werd er weer getest en nu was de meerderheid van de zieken weer gezond verklaard, en de zieken gingen met de fiets naar Boslust. Een buitenverblijf van de broeders in de bossen bij Borchvliet (B.o.Zoom). Daar gingen we sport en spel doen en boswandelingen maken. Ook weer een mooie tijd. Bij de volgende toets hoorde ik ook bij de gezonde groep en nu mocht ook ik naar huis voor een uitgestelde herfstvakantie. Het was al bijna Sinterklaas voor de laatste genezen verklaard was en daarna nog enige dagen voordat alles weer zijn gewone gangetje kon gaan.

We hadden te maken met een milde vorm van Difterie anders hadden we niet over de Oudenbossche straten mogen fietsen of lopen en al zeker niet vanuit Oudenbosch naar Boslust bij Borchvliet. We waren er ook niet echt ziek van.

Het was natuurlijk wel een teleurstelling dat we niet op herfstvakantie mochten, maar we werden goed opgevangen.

Groeten van Piet Peeters, Oud Gastel, destijds 13 jaar. [l]