Afbeelding
Foto:

Astrid Reijman schrijft prentenboek en de opbrengst gaat naar de Voedselbank

OUDENBOSCH - Astrid Reijman uit Oudenbosch is kleuterjuf en prentenboekschrijfster. Ze was de initiatiefneemster van onder andere de Kinderzwerfboekenstations in Oudenbosch, St. Willebrord en Roosendaal en vrijwilligster voor de VoorleesExpress Halderberge. Maatschappelijke betrokkenheid is haar dan ook niet vreemd en ze besloot in deze tijd dan ook haar steentje bij te dragen. Ze schreef het digitale prentenboek Tim en de Paashaas dat voor 4.50 euro te koop is. De opbrengst gaat naar de Voedselbank.

DOOR VERA DE GEUS

Waarom vind je het belangrijk om dit soort dingen op te zetten?

"Ik vind in verbinding staan met elkaar en aandacht hebben voor elkaar erg belangrijk. Daarnaast weet ik vanuit mijn werk als kleuterjuf hoe belangrijk taalontwikkeling is en het horen/zien en lezen van taal/woorden, de beleving ervan. Sinds alle kinderen thuis zitten razen de ideeën door mijn hoofd heen. Creatieve, actieve, interactieve ideeën. Youtube filmpjes heb ik gemaakt zodat ouders met of zonder hun kinderen even mee kunnen doen. Speelse en creatieve, maar ook leerzame activiteiten voor jonge kinderen. En sinds drie weken ga ik een keer per week online (woensdags om 9.30) om voor te lezen, te zingen en spelletjes te doen. Het is geen móeten. Kinderen kunnen en mogen meekijken en meedoen. Ouders ook. Ze kunnen hun kroost voor het scherm zetten en even 5 tot 15 minuten iets anders doen. De kinderen kunnen naar mijn verhaal luisteren, meedoen met het spelletje en het leuke aan Zoom is dat ik de kinderen ook kan zien en er op kan inspelen."

Kun je iets vertellen over je twee eerdere prentenboeken?

"Tim zoekt een instrument ontstond 25 jaar geleden toen ik de opdracht kreeg op de opleiding tot leerkracht basisonderwijs om een prentenboek te schrijven. Ik wilde een verhaal over vriendschap, samenwerken, lief zijn voor elkaar en elkaar helpen. Tim in de trein ontstond vorig jaar na een gezellig gesprek met Anouschka, moeder van 5 kinderen en vriendin van mij. Ik had een prent gemaakt van Tim in de trein en na wat meer tekeningen van mijn kant en rijmpjes van Anouscka's kant waren er ineens drie pagina's klaar en vervolgens kwam de rest van het boek 'als vanzelf' Dit tweede boek is op rijm en er komt veel herhaling en tellen in voor, net als in het eerste boek. Herhaling is belangrijk voor jonge kinderen, voorspelbaarheid ook. Tevens zit in beide eerdere boeken een liedje. Omdat ook dat steeds terug keert, kunnen de kinderen al vrij snel meezingen. In Tim en de Paashaas ontstond eerst het idee van de creatieve paaseieren op het raam. Fantasie en creatief bezig zijn is belangrijk voor lichaam en geest. Fijne motoriek. Vervolgens ontstond er vrij snel een liedje en daaruit voort vloeide het verhaal. Tim die de Paashaas in de verte ziet. Ze moeten afstand bewaren maar zien dus paaseieren voor het raam. In dit boek komt ook tellen aan bod, maar met name ook even en oneven. Want dat is in veel straten natuurlijk zo. Iedereen houdt afstand en het liedje komt regelmatig terug."

Waarom koos je voor de Voedselbank als goed doel?

"Omdat het boek niet zo snel gedrukt kan worden en ik het niet makkelijk onder de aandacht kan brengen vanwege de corona-maatregelen, ben ik via Facebook gaan vragen in de groep: Halderberge Helpt. Daar vertelde ik over mijn boek en dat ik graag wilde delen en dan voor een goed doel. Daarin werd de Voedselbank Halderberge genoemd. Ik vond dat een goed idee. Zodoende ontstond mijn idee: mensen kunnen op facebook/instagram of per mail reageren creationsbyastrid@gmail.com Ze krijgen van mij een betaallink en op 25 april doneer/stort ik het geld via de website van goedontmoet.com. Het boek is geschikt voor iedereen die dol is op verhalen, konijntjes en liedjes zingen. Het is vooral geschikt voor kinderen vanaf 2,5 tot 7 jaar. Voor de hele jonge kinderen is het handig om het boek in twee keer voor te lezen in plaats van in één keer." [l]