College: 'Gastelsedijk West lijkt onveiliger dan hij is'

STAMPERSGAT - De Gastelsedijk West lijkt onveiliger dan hij is. Dat blijkt uit feitelijke gegevens die op dit moment bij de gemeente bekend zijn. Toch wil het college met bewoners in gesprek om te komen tot een oplossing.

DOOR VERA DE GEUS

Carel Roovers van de WOS vroeg aandacht voor de situatie op de Gastelsedijk West. "We hebben het signaal ontvangen dat de bewoners de Gastelsedijk West als verkeersonveilig ervaren. De feitelijke gegevens die op dit moment bij de gemeente bekend zijn laten echter een ander beeld zien. Vanaf 2015 heeft de gemeente Halderberge op verschillende plaatsen meerdere verkeersmetingen verricht. Een onafhankelijk bureau heeft in januari 2020 in opdracht van de gemeente Halderberge op 2 plaatsen een verkeersmeting gehouden. Ook zijn bij de politie Zeeland - West-Brabant ongevallengegevens opgevraagd", zegt men.

Smiley

"Het gedrag van weggebruikers is één van de redenen dat mensen zich onveilig voelen", daarom wil men samen met de buurt op zoek gaan naar een passende verkeersmaatregel. "We gaan een snelheidsdisplay (smiley) die ook het verkeer een jaar lang registreert inzetten om dit te onderzoeken." De bewoners hebben naar eigen zeggen ook last heeft van vrachtwagenverkeer tijdens de bietencampagneperiode. De gemeente gaat daarom het betrokken bedrijf vragen om de route langs de Gastelsedijk West. te mijden. Roovers stelde eerder voor om weg alleen bestemmingsverkeer toe te staan, maar dat ziet de gemeente niet zitten. "Gezien de beschikbare gegevens qua intensiteit, snelheid en ongevallen zijn we daar geen voorstander van. Na dit jaar zullen wij de gegevens van de smiley delen met de bewoners." [l]