Ervaring van een Halderbergese fietser

HALDERBERGE - Ik wil graag mijn ervaring delen die ik opdoe tijdens mijn dagelijkse fietsronde.

Het valt op dat fietsers die gezellig naast elkaar fietsen, niet de moeite nemen om even achter elkaar te rijden als er tegenverkeer is. Het resultaat is dat de geadviseerde 1½ meter afstand vaak minder is dan 50 cm. Het is zo’n kleine moeite om mede fietspad gebruikers wat ruimte te geven!

Datzelfde geldt overigens ook voor wandelaars op het fietspad. Even een stap in de berm lost veel problemen op en is een heel kleine moeite.

Ik zie ook vaak dat de wandelaars wel aan de 1½ meter regel denken. De ene wijkt uit naar de linker berm en de ander naar de rechterberm zodat de fietser op het midden van het fietspad kan rijden. De afstand tussen de fietser en de twee wandelaars is, in geval van een normaal fietspad, in dat geval echter veel minder dan 1½ meter. Als beide wandelaars even naar dezelfde berm uitwijken en de fietser dicht tegen de andere berm rijdt, is het probleem opgelost.

Een chronische ergernis blijven de racefietsers, de goeden niet te na gesproken. Als zij een fietsbel zouden gebruiken dan kan de toerfietser tijdig ruimte geven om de racer voor te laten gaan. Nu fietsen zij vaak op volle snelheid rakelings langs de toerrijders. Het schrikeffect is vaak groot.

Ik ben mij erg bewust van de 1½ meter regel en laat mijn medemens liever meer ruimte dan minder. Als het autoverkeer het toelaat dan geeft ik tegenliggers graag de ruimte en wijk even uit naar de rijweg. Voorzichtigheid is dan natuurlijk wel geboden.

Ik hoop dat mijn ervaring anderen tot nadenken zet.

Een Halderbergese toerfietser