Afbeelding
Foto:

Jongeren Tune In bereiden en bezorgen maaltijden voor kwestbare ouderen

OUDENBOSCH - De jongeren die normaal gesproken te vinden zijn bij jongerencentrum Tune Inn wilden zich nuttig maken in deze corona-tijd. En dat doen ze! Hoe? Ze koken verse maaltijden voor kwetsbare ouderen in Halderberge én bezorgen deze aan de deur. Gratis en voor niets, dankzij budgetten die zij van onder andere van de gemeente Halderberge krijgen. Afgelopen week werden er maaltijden bezorgd in Oudenbosch, komende week zijn de senioren Hoeven aan de beurt. De Gastelse kwetsbare ouderen kunnen op 1 mei een maaltijd laten bezorgen. Ook Bosschenhoofd staat op verzoek op de planning. Daarvoor wordt nog een datum geprikt.

DOOR VERA DE GEUS

Jongerenwerker Thomas Frankhuijsen is duidelijk trots op de jongeren van Tune Inn. "Normaal gesproken bezoeken zij heel regelmatig het jongerencentrum, maar dat is nu natuurlijk gesloten. Het idee is ontstaan vanuit de jongeren zelf en dat maakt het extra waardevol", vindt Thomas. "Ze zitten al een tijdje thuis en vroegen zich af hoe ze zich nuttig kunnen maken voor anderen. Ze wilden graag wat ondernemen. Daar is het idee uit ontstaan om te gaan koken voor kwetsbare ouderen."
Zelfstandig
Thomas heeft ervoor gezorgd dat dit idee gefaciliteerd werd. "We hebben contact gezocht met de pluspunten die nu ook leeg zijn, maar waar wel een grote keuken is. Op die manier kunnen we vier jongeren tegelijk koken terwijl ze wel de nodigde afstand kunnen bewaren", zo legt hij uit. Surplus werkte graag mee aan het initiatief en zo wordt er nu wekelijks gekookt door de jongeren van Tune Inn. Via Surplus vindt Tune Inn ook de kwetsbare ouderen die nog zelfstandig wonen, maar alle ouderen mogen reageren.

Exotisch
Ze bereiden maaltijden die geschikt zijn om even warm te houden. "Voor deze doelgroep denk je misschien meteen aan aardappelen, groenten en vlees, maar in de praktijk is het lastig om dit warm te houden. Het is dan al snel niet lekker meer en daarom kwamen we op andere gerechten."

'Ze vinden het ontzettend tof dat onze jongeren gratis voor ze koken'

"We bieden Marokkaanse couscous met kip aan en Pasta Pollo met spinazie. Misschien wat exotisch voor de doelgroep, maar we merken dat ze het juist leuk en lekker vinden om eens iets anders te proberen", weet Thomas die aangeeft dat er ook een lekker toetje meegeleverd wordt. Op vrijdagen wordt er gekookt door een viertal bezoekers van Tune Inn. Anderhalf uur later arriveren vier jongeren die individueel met de auto de maaltijden gaan bezorgen bij de kwetsbare ouderen.

Motiverend
Tune Inn wordt overstroomd met positieve reacties. "De ouderen vinden het ontzettend tof dat onze jongeren voor ze koken. Ook de reacties op social media zijn heel positief. Erg leuk, vooral voor de jongeren. Dat werkt extra motiverend."
Op 24 april en 1 mei staan respectievelijk Hoeven en Oud Gastel op de planning. "We zijn vorige week in Oudenbosch gestart en hebben negen maaltijden bereid en bezorgd. De mensen waren vol lof en van een persoon hebben we zelfs een lief bedankkaartje ontvangen." Vanwege de lovende reacties hoopt Tune Inn zo lang mogelijk door te gaan met het koken en bezorgen. "We doen het gratis, want we hebben budget dat we nu voor dit doel inzetten. Zolang het gratis kan, willen we dat heel graag doen. Wellicht moeten we er later een kleine bijdrage voor vragen, maar voor nu is dat niet aan de orde. Per kookdag kunnen we twintig maaltijden bezorgen dus kunnen we steeds veel senioren blij maken!" [l]

Afbeelding