Tijdens een speciale plechtigheid neem burgemeester Hofland namens de gemeente  het oorlogsmonument in ontvangst en brengt de Nationale Reserve een eresaluut. FOTO ARCHIEF HEEMKUNDEKRING
Tijdens een speciale plechtigheid neem burgemeester Hofland namens de gemeente het oorlogsmonument in ontvangst en brengt de Nationale Reserve een eresaluut. FOTO ARCHIEF HEEMKUNDEKRING Uit archief heemkundekring

Oorlogsdocumentaire 75 Jaar bevrijding in plaats van tentoonstelling

OUD GASTEL/ STAMPERSGAT - Heemkundekring ‘Het Land van Gastel’ was in het begin van dit jaar druk bezig met de voorbereiding van een grote tentoonstelling in Dorpsmuseum ’In de Drie Snoeken’ over 75 jaar bevrijding.

Uiteraard was de heemkundekring aangeschoven bij de gemeentelijke werkgroep om samen met de andere dorpskernen van Halderberge op een gepaste wijze op 5 mei 2020 te herdenken dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd. Al eerder was eind oktober in het museum een kleinere fototentoonstelling ingericht.

Sluiting musea

De corona-crises zorgde voor een totale ontwrichting van ons dagelijks leven die bij sommige ouderen herinneringen oproept aan de oorlog. Het was snel duidelijk dat ook musea moesten sluiten. Dit ontnam de heemkundekring de mogelijkheid om de geplande uitgebreide herinneringstentoonstelling te organiseren.

De voorbereiding voor het lenen van oorlogskleding en andere objecten, de geplande lezing over de bevrijding van West-Brabant en de voorbereiding van de inrichting van de museumzaal moesten onverwijld worden stilgelegd.

Snel werd duidelijk dat binnen afzienbare termijn er geen sprake kon zijn van het realiseren van de tentoonstelling.

Andere mogelijkheden

Enige weken na het begin van de corona-crisis beseften twee leden van de heemkundekring, die zich altijd al bezig hielden met een belangrijke kernactiviteit van de vereniging, namelijk het vastleggen en uitdragen van historische kennis, dat er ook andere mogelijkheden waren dan een tentoonstelling om aandacht te schenken aan de viering van 75 jaar bevrijding.

Kees Rademakers, eindredacteur van het jaarboek en Rien Voorbraak, sinds kort de webbeheerder van de site van heemkundekring, vatten het plan op om een videopresentatie te maken van de bevrijding van Oud Gastel en Stampersgat.

Dit onderwerp zou toch al een belangrijk deel uitmaken van de geplande tentoonstelling.

Groot bestand aan foto's

De heemkundekring heeft een groot bestand aan foto’s van de 2e Wereldoorlog en, zo was men van oordeel, moest het mogelijk zijn een overzicht te maken van de gang van onze bevrijders vanaf het moment dat zij voet aan wal zetten in Normandië tot het moment van bevrijding van Oud Gastel en Stampersgat.

Vloeiende presentatie

Kees Rademakers maakte de tekst van de presentatie, zocht er de geschikte foto’s bij en betrok Piet Peeters bij het project als deskundig adviseur daar waar het de 2de Wereldoorlog betreft.

Richard Tak, alom bekend als de grote drijvende kracht achter ‘Gastel Trots’ en zeer bedreven in het maken van videopresentaties werd gevraagd om van de aangeleverde tekst en een grote hoeveelheid foto’s een vloeiende presentatie te maken, voorzien van een gepaste muzikale achtergrond.

Informatie

Vanaf dinsdag 5 mei zal deze videopresentatie, voorzitter Leo van Leengoed noemt het 'oorlogsdocumentaire', te zien zijn op de site van heemkundekring ‘Het Land van Gastel’: https://www.heemkundekringhetlandvangastel.nl/.

De makers durven te stellen dat het hier om een uniek document gaat.

Log in op de site van de heemkundekring en op de homepage vindt u een link die u naar de videopresentatie leidt.

De presentatie duurt ca 35 minuten.

Mocht het zien van deze informatieve en onderhoudende documentaire voor de kijker aanleiding zijn om foto’s over oorlog en bevrijding van Oud Gastel beschikbaar te stellen, dan stelt de heemkundekring dat erg op prijs.

Men kan daartoe contact opnemen via de site.[l]