Volgens de ZLTO is de afzet in de sier-en boomteelt sterk teruggevallen.   Foto: Johan Wagenmakers
Volgens de ZLTO is de afzet in de sier-en boomteelt sterk teruggevallen. Foto: Johan Wagenmakers Foto: Johan Wagenmakers

Wat doet de crisis met de Halderbergse boer en tuinder?

HALDERBERGE - 'En de boer, hij ploegde voort', is een heel bekend gezegde. Gaat dat nu ook op voor onze voedselproducenten in deze bizarre tijden. Hoe vergaat het de boeren en tuinders in Halderberge? Naast de stikstof-problematiek, die al een enorme druk op de bedrijfsvoering legt, is daar nu de corona-crisis bijgekomen. Wat voor maatregelen zijn er in de sector genomen? Is er een tekort aan arbeidskrachten en is de vraag naar producten meer of minder geworden? Wat doen de prijzen? Een kleine rondgang.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

"Het beeld binnen de agrarische en tuinbouwsector in ons gebied is een beetje hetzelfde als in de rest van ons land," zegt voorzitter Jeanette van den Broek van de ZLTO Halderberge. "De sier-en boomteelt hebben geen afzet en de handel in frites-aardappelen ligt stil. Ook andere sectoren krijgen steeds meer problemen met afzet en uitvoer." Het is toch al een sport en uitdaging momenteel voor de boeren, want juist nu alles de grond in moet is het ook nog eens heel erg droog, waardoor er veel beregend moet worden."

Stagnatie

Samen met haar man Cees runt Jeanette in Oud Gastel een varkenshouderij. "De afzet van onze varkens en biggen verloopt minder soepel. De vleesproductie stagneert en de koelhuizen komen vol te liggen. Omdat er steeds minder en minder aardappelen worden geschild, kunnen we ook niet meer aan stoomschillen voor varkensvoer komen," vertelt ze verder. Door de extra maatregelen die de varkenshouders de laatste jaren genomen hebben spelen verdere aanpassingen geen rol. "Wij letten toch al veel op hygiëne. Zeker nu er varkenspest is uitgebroken in Polen, wat nog een extra reden tot zorg en voorzichtigheid voor onze sector inhoudt. Al met al vrees ik dat het nog heel lang gaat duren allemaal, maar het dagelijks leven zal toch gewoon moeten doorgaan."

Beschermingsmiddelen

Tomatenkwekerij Jansen uit Hoeven produceert zo'n vijf miljoen kilogram tomaten per jaar. "Het is heel ingrijpend allemaal," zegt eigenaar Peter Jansen die zo'n 35 tot 40 mensen in dienst heeft.

'De vraag is er momenteel nog wel, maar wel voor minder geld'

"Wij werken het gehele jaar door en kennen, buiten juli en augustus, geen pieken. De vraag is er momenteel nog wel, maar wel voor minder geld. Dat strijken de supermarkten op. We werken nóg harder en er komt nóg meer op ons dakkie." De door de overheid getroffen maatregelen kan Jansen alleen maar onderschrijven, maar voegt daar wel een kanttekening bij. "Er zijn absoluut te weinig beschermingsmiddelen. Dáár gaat het gruwelijk mis," meent hij. "Maar op de eerste plaats hoop ik dat iedereen gezond blijft en met het virus serieus omgaat en dat er snel een vaccin komt. Wel ben ik bang dat de economie uiteindelijk de rekening bij de primaire sector weglegt."

Arbeidskrachten

Lennert en Brigitte Bolijn telen aan de Vierschaarstraat in Oud Gastel aardbeien, bramen en pepers. "Op ons terrein hebben we bovendien huisvesting voor arbeidskrachten die voornamelijk uit Roemenië komen. Onze vaste krachten zijn er al, maar omdat tot 5 mei Roemenië op slot zit, zijn alle verdere vluchten gecanceld," vertelt Lennert. "Momenteel zitten we volop in de bramen en volgende week gaan we de aardbeienpluk opschalen. Zodra het kan hopen we weer zo'n 25 krachten te hebben voor het hoogseizoen, desnoods via het uitzendbureau."

Volgens Lennert is en blijft de vraag naar aardbeien wel op niveau, maar lopen de pepers moeizamer. "Aardbeien zijn, zeker als de zon schijnt, een gewild product. Ook de vraag naar tomaten, komkommers en paprika's zal er altijd zijn, maar vanwege de crisis geldt dat zeker niet voor pepers en andere speciale groenten en dat merken wij zeker. Helemaal stilvallen zal het nooit, want voedsel moeten de mensen toch hebben," merkt hij nog op.[l]