Het milieuparkje aan de Hofstraat, tegenover Albert Heijn.
Het milieuparkje aan de Hofstraat, tegenover Albert Heijn. Foto: Gisela van Beek

Vraag om ruimere openingstijden milieustraat

HALDERBERGE - Bijplaatsingen, zwerfafval en lange rijen voor de milieustraat. Het lijkt volgens Gisela van Beek van Lokaal Halderberge aan de orde van de dag en daarom vraagt ze de gemeente hier extra aandacht voor te hebben.

DOOR VERA DE GEUS

De Hoevense Van Beek plaatste eerder al een Facebookbericht over bijplaatsing van afval bij ene container in haar buurt. "Natuurlijk maakte ik ook melding van de bijplaatsing en het afval werd vervolgens netjes verwijderd. Kort erna stond er echter weer een zelfde hoeveelheid van misschien wel dezelfde eigenaar. Uit reacties blijkt wel duidelijk dat men overal in Halderberge waarneemt dat bij ondergrondse containers en bij de milieuparkjes nu meer dan ooit afval wordt bijgezet. Dit leidt tot grote ergernissen}, zegt Van Beek die ook vreest voor ongedierte. "Een melding via de BuitenBeter-app of bij Saver leidt uiteindelijk wel tot opruimen van de rotzooi, maar té vaak moeten melden leidt ook tot grote ergernis bij inwoners en tot meldingsmoeheid", voorspelt ze."Doordat veel volwassenen en kinderen in coronatijd thuis moeten blijven ontstaat logischerwijs meer huishoudelijk afval. Ook in andere gemeenten doet dit zich voor. Saver roept op haar website nota bene op om toch goed te blijven scheiden in coronatijd. Dat houdt in dat meer afval ook naar al de milieuparkjes toe moet. Deze dienen dus logischerwijs frequenter te worden geledigd", aldus Van Beek die wil weten of dit we gebeurt en of Saver voldoende capaciteit heeft.

Boetes

Ook het grofvuil baart haar zorgen. "Het thuisblijven leidt blijkbaar ook tot meer schoonmaakwoedes met als vanzelf ook meer grof huishoudelijk afval. Ook dit afval is terug te vinden bij de milieuparkjes. Op de milieustraat houdt men zich aan de richtlijnen van het RIVM wat weer tot gevolg heeft dat er lange files milieustraat ontstaan. Dit weerhoudt mensen misschien hun afval daar aan te leveren", vermoedt Lokaal Halderberge. Met het oog hierop vraagt Van Beek zich af of de milieustraat tijdelijk te verruimen. Tevens oppert ze het idee om grof huishoudelijk afval tijdelijk gratis aan huis op te laten halen. Tenslotte wil het raadslid weten of er extra gecontroleerd wordt en of er boetes worden uitgeschreven. [l]