Pearl en Fabienne zijn klaar voor een eerste surveillerende tocht door Pagnevaart. FOTO JOHAN WAGENMAKERS
Pearl en Fabienne zijn klaar voor een eerste surveillerende tocht door Pagnevaart. FOTO JOHAN WAGENMAKERS Foto: Johan Wagenmakers

Dienstpaard Pearl gaat met BOA's het Pagnevaartbos in

HOEVEN - Burgemeester Heleen van Rijnbach-de Groot kwam persoonlijk langs om kennis te maken met de nieuwste medewerkster van het handhavingsteam en om haar op haar eerste werkdag veel succes toe te wensen. Ongebruikelijk? Wellicht wel, maar niet als deze medewerkster een 17-jarig paard, luisterend naar de naam Pearl is.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Net als in de rest van Nederland doen de buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's ) in onze gemeente hun rondes te voet, per mountainbike of met de auto. Halderberge heeft de primeur om vanaf 1 mei deze ook per paard te kunnen doen. Op deze manier is het met name in de bosrijke gebieden gemakkelijker om te controleren en te handhaven. Loslopende honden, vuilstortingen, drugsdumpingen, vernielingen en andere niet toelaatbare zaken hopen de BOA's op deze manier sneller te kunnen constateren. Het paard is niet in eigendom van de gemeente, maar mag hiervoor kosteloos ingezet worden.

Grap

Eigenaresse van Pearl is namelijk de 18-jarige Fabienne de Wit, sinds vorig jaar zelf lid van het Team Handhaving Halderberge. "Ik wilde altijd graag bij de bereden politie, maar dat was helaas niet mogelijk," laat ze weten. "Daarom is het werk wat ik nu doe een goed alternatief." Pearl is zojuist met een trailer uit Halsteren gekomen om voor de eerste keer het bosgebied van Pagnevaart te gaan verkennen. "Het is eigenlijk begonnen als een soort 1 aprilgrap, maar algauw werd het serieus en zijn we de mogelijkheden gaan bekijken. Vandaag is een soort eenmalige proef om te zien of het werkt." Pearl is meteen al een volwaardig lid van het team, want op haar zadeldek staat in keurige letters 'Handhaving Halderberge' vermeld.

'Het werkt nu al, want iemand liet daarnet zijn hond uit en lijnde hem snel aan toen hij ons zag'

Gespannen

Het regent dat het giet en het is geen best weer voor een eerste werkdag. "Klopt, Pearl is gespannen en wat onrustig. Niet alleen vanwege het weer, maar ook door de mensen om haar heen en het onbekende terrein," merkt Fabienne op. Een gebied wat Pearl als het goed is de komende tijd wel vaker gaat verkennen. "Het werkt nu al, want iemand liet daarnet zijn hond uit en lijnde hem snel aan toen hij ons zag lopen," merkt een collega van Fabienne op. Pearl houdt daarbij ook al rekening met de 1,5 meter samenleving, want als een journalist iets te dichtbij staat, gaat ze plompverloren even op zijn voet staan.

Lastig

Naast Pearl en Fabienne zijn de vier overige leden van het handhavingsteam Halderberge bij deze primeur aanwezig. Burgemeester Heleen van Rijnbach-de Groot is langs gekomen om deze bijzondere nieuwe medewerker van dichtbij te aanschouwen. "Het is inderdaad als grapje ontstaan, maar het is een ontzettend leuk en origineel idee. Nu gaan we eens kijken of dit daadwerkelijk mogelijk is en hoe we dit het beste een vervolg kunnen geven. Vooral in de bossen is het lastig om te handhaven. We hopen dat dat op deze bijzondere nieuwe manier beter en sneller kan," zegt ze.

Wortel

Bij de start van haar eerste echte controleronde, breekt er zowaar een zonnetje door, zodat Pearl wat meer op haar gemak is. "We houden het deze eerste keer bij een kort rondje hoor. Het is vooral om te wennen nu. We hopen dit spoedig een vervolg te geven." Naast de bereden politie heeft Nederland nu ook kennis gemaakt met de bereden BOA's en heeft Fabienne haar droom toch een beetje werkelijkheid kunnen maken. En Pearl? Die heeft even later haar eerste werkdag erop zitten en verlangt naar haar oude vertrouwde stal, vers hooi en een lekkere extra wortel om dit avontuur te kunnen laten bezinken.[l]