Geen medewerking voor vrachtwagenparkeerplaats op Kuivezand

OUD GASTEL - Er mag geen bewaakte parkeervoorziening voor vrachtwagens komen op percelen aan de Kuivezand in Oud Gastel. De initiatiefnemer wilde een oplossing bieden voor de problemen rondom het vrachtwagenparkeren. Insteek was een terrein met 24-uurs bewakingssysteem, maar het plan past niet binnen het bestemmingsplan en ook niet binnen het beleid van de provincie en de gemeente Halderberge.

DOOR VERA DE GEUS

Geparkeerde vrachtwagens in of langs woonwijken in Halderberge zijn zowel inwoners, als bedrijven als de gemeente Halderberge een doorn in het oog. Simpelweg verbieden is geen optie: "Woningen en bedrijven moeten voldoen aan de parkeernormen, zoals opgenomen in de Parkeernota, vastgesteld door de gemeenteraad. Uitgangspunt is te voorzien in voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein. De mogelijkheid om te parkeren op de openbare weg blijft bestaan, mits daar geen parkeerverbod geldt", zei de gemeente eerder al. Een pasklare oplossing is er dan ook niet. "Wij zoeken naar een algemene oplossing voor het parkeren van bedrijfsvoertuigen. Dit gaat verder dan het oplossen van een enkele situatie in Halderberge. Indien er een alternatief gevonden is, kan op plekken op bedrijventerreinen waar het huidige vrachtwagenparkeren tot verkeersonveilige situaties of overlast leidt een verbod ingesteld worden." Tot die tijd is de gemeente huiverig voor een parkeerverbod voor vrachtwagens. "Een verbod om te parkeren kan worden onderzocht. Zo'n verbod kan echter leiden tot parkeren op andere locaties."

De initiatiefnemer van het plan in Oud Gastel wil in lijn hiervan een bewaakte parkeervoorziening voor vrachtwagens realiseren. Het zou dan gaat om een omheinde locatie met een 24-uurs bewakingssysteem aan te leggen. Het past echter niet binnen het bestemmingsplan. [l]