Kapel Sint Anna. FOTO J.V.N.
Kapel Sint Anna. FOTO J.V.N. JvN

Vertel je verhaal over St. Anna, Congregatie en Onderwijsgemeenschap voor meisjes

OUDENBOSCH - Sinds 1995 is de bibliotheek gevestigd in de vroegere kapel van het St. Annacomplex aan het St. Annaplein 3 te Oudenbosch. In het kader van het Open Monumentenweekend en de Cultuurmaand willen wij graag de geschiedenis van de zusters van St. Anna, hun leerlingen, door de jaren heen, vertellen. Daarbij zoekt bibliotheek West-Brabant naar herinneringen en verhalen van oud-leerlingen, zusters, bestuurders en inwoners van Oudenbosch en omstreken.

Het thema 'Leermonument', leent zich ervoor om deze 'powervrouwen' en het goede werk, dat zij deden voor de gemeenschap om meisjes-onderwijs te gaan geven, voor het voetlicht te halen. Er is daarover niet zoveel bekend.

Verhaal delen

Wat gaan wij met uw verhaal doen?

Voordragen tijdens een (virtuele) rondleiding in onze vestiging, bundelen tot een document, de belevenistafel in onze bibliotheek met foto's en teksten vullen (dementievriendelijk) en verhalen opnemen voor podcast-doeleinden.

Wilt u uw verhaal met ons delen, schrijf of mail dan naar oudenbosch@bibliotheekwb.nl

Achtergrond en geschiedenis

(Bronnen: Oudenbosch in Verleden en Heden door H. Levelt en Oudenbosch, Beknopt Historisch overzicht door Drs. J.W.C. van Casteren, 1975).

Sinds 1838 hebben de zusters van St. Anna zich sterk gemaakt voor het geven van gratis onderwijs aan meisjes in vrouwelijke handwerken en andere nuttige wetenschappen.

Met name aan arme en minvermogende meisjes in Oudenbosch. Zuster Johanna Maria Knuppel was een van de eerste zusters, die vanuit het moederhuis van 'de Derde Orde van Den H. Franciscus' te Roosendaal naar Oudenbosch werd gezonden om daar een congregatie te stichten.

Binnen een jaar verhief de vicaris Johannes van Hooydonk de zustercommuniteit te Oudenbosch tot een zelfstandige congregatie.

In de loop der jaren groeide de aanvankelijk eenvoudige zusterschool van een Pensionaat voor Jonge Juffrouwen uit tot dorpsschool voor vrouwelijke jeugd, en van een normaalschool in 1894 naar een kweekschool (Le Sacré Coeur) in 1904.

Ook een Huishoudschool werd er opgericht in 1922.

Tevens werd er een nieuwbouw voor een meisjesschool, de St. Franciscusschool, in 1922 in gebruik genomen.

In 1931 breidde de kweekschool, inmiddels ook in een nieuwbouw gevestigd, haar opleidingen uit met de hoofdaktes voor Frans, Duits, Engels en Esperanto.

De ULO-school van het internaat, 11 februari 1927 begonnen, leidde op voor handelswetenschappen, enkel en dubbel boekhouden, hanze- en stenotypistendiploma, en een opleiding Frõbelakte.

Luchtbrug

De eerste jaren van de congregatie te Oudenbosch kenmerkten zich door grondaankopen en uitbreidingen, tot er een groot complex aan weerszijden van de St. Annastraat ontstond. Vele herinneren zich wellicht de luchtbrug over de St. Annastraat die de oorspronkelijke vestiging verbond met het gebouwencomplex aan de ander zijde van de St. Annastraat.

Het aantal leerlingen op het Pensionaat St.Anna bedroeg op 1 januari 1975 220.

Het internaat was opengesteld voor jongens tot en met de 4e klas en voor meisjes voor alle onderwijsdisciplines, zoals Mavo, LHNO en het Havo/Atheneum.

Veel veranderd

Sinds die tijd is er veel veranderd.

Diverse organisaties hebben na het vertrek van de zusters het gebouwencomplex betrokken.

Het heeft gediend als gemeentehuis, huisvesting voor Werk Voorop en de lokale omroep van Halderberge, tegenwoordig Ons West-Brabant.

Nu is alleen de Bibliotheek West-Brabant er nog gevestigd, totdat zij de overstap zal maken naar het Cultuuurcluster Saint Louis.[l]