Roeland Appels (l) en Remy Bolmer vinden de sluiting vooral voor de kinderen erg vervelend. Foto: Johan Wagenmakers
Roeland Appels (l) en Remy Bolmer vinden de sluiting vooral voor de kinderen erg vervelend. Foto: Johan Wagenmakers Foto: Johan Wagenmakers

Coronavirus houdt zwembad Blankershove hele jaar dicht

OUD GASTEL - Als een van de eerste openluchtzwembaden van Nederland heeft het bestuur van stichting Zwembad Blankershove het besluit genomen om het zwembad, vanwege het coronavirus, dit seizoen gesloten te houden. De deuren waren normaal gezien al op 1 mei geopend, maar dat was in een eerder stadium al doorgeschoven naar 1 juni. Het bestuur ziet geen mogelijkheden om zelfs bij eventuele verlichting van de huidige coronamaatregelen, de liefhebbers veilig en verantwoord te laten recreëren op de speelweides en een duik te laten nemen in het water.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Het Gastelse zwembad ligt er in de felle voorjaarszon schitterend bij, volledig klaar om de vele zwemliefhebbers uit Oud Gastel en omgeving weer een plezierige zomer te bezorgen. Echter, op het gefluit van vogels na, is het oorverdovend stil en .. er zit geen water in het bad en dat zal het gehele jaar door verder zo blijven. Zojuist is namelijk door het stichtingsbestuur het min of meer onvermijdelijke bericht naar buiten gebracht, dat het onverantwoord en onmogelijk is om onder de huidige anderhalvemetersamenleving het bad voor het publiek open te stellen.

Betrokkenheid

Zwembad Blankershove draait volledig op vrijwilligers, op beheerder Roeland Appels en de oproepkrachten na. Voor het eerst in de 46-jarige geschiedenis van het bad, zullen de poorten gesloten blijven. "Natuurlijk doet het erg zeer dat we dit besluit hebben moeten nemen, maar we konden niet anders. Veiligheid en gezondheid staan voorop en dat kunnen we, zelfs als de maatregelen iets worden versoepeld, niet garanderen," zegt stichtingsvoorzitter Remy Bolmer, die al ruim 30 jaar als vrijwilliger bij het bad betrokken is. "Het is een uniek en unaniem besluit wat we weloverwogen hebben genomen. We wilden snel duidelijkheid geven aan onze medewerkers, vrijwilligers en gasten. Een video-boodschap waarin we tekst en uitleg geven, hebben we daartoe online gezet. De betrokkenheid bij het zwembad is erg groot want, direct na plaatsing ontplofte de social media zowat."

Het is erg vervelend, zeker ook voor de kinderen, dat we er dit jaar geen gebruik van kunnen maken

Evenement

Hoewel vrijwel iedereen het erg betreurt dat het zwembad dit seizoen gesloten blijft, vinden de meeste mensen het logisch en is men begripvol. "Het zwembad ligt er nog even mooi bij als anders. Het is erg vervelend, zeker ook voor de kinderen, dat we er dit jaar geen gebruik van kunnen maken," merkt Remy verder nog op. Beheerder Roeland Appels spreekt van een gek jaar en een aparte ervaring. "In een woord samengevat: 'balen'. Maar een andere beslissing kón gewoon niet genomen worden. We zijn een recreatief bad, waar men vrij kan rondlopen en zwemmen. Om al die richtlijnen en maatregelen toe te passen is niet te doen, anders ben je als toezichthouder alleen maar politie-agentje aan het spelen. Natuurlijk hebben we nagedacht over looproutes maken en andere voorzieningen treffen, maar de gezondheidsrisico's voor gasten en personeel zijn gewoon te groot. Alle festivals en evenementen liggen al stil tot 1 september. Als hier straks honderden mensen tegelijk aanwezig zijn zie ik dat ook als een evenement dus kan dat niet," licht hij verder toe.

Vooruit kijken

"Ons primaire product is water. Er is nog te weinig bekend wat water precies met dit virus doet. Tot dat moment mochten we sowieso niet open, maar dat is uiteindelijk niet van invloed geweest op onze besluitvorming. Het kán gewoonweg niet. De komende maanden gaan we benutten om de natte ruimtes opnieuw te betegelen en gaan we gewoon door met het onderhoud. We weten dat we dit jaar geen inkomsten hebben en dat de meeste vaste lasten gewoon doorgaan. De verkoop van abonnementen was nog niet gestart, dus daar hebben we nu geen omkijken naar. Als er verder geen calamiteiten bijkomen overleven we dit jaar wel en zijn we klaar voor 2021, "zegt Remy tot slot. "Ik kijk ook al uit naar het komend seizoen," vult Roeland aan. "Het is in alle opzichten een ander jaar en dat geldt ook voor het zwembad."[l]