Afbeelding
Foto: Eddie Förster

'Haal minderjarige vluchtelingenkinderen naar Halderberge'

HALDERBERGE - Claudia van Domburgh en Frits Harteveld van Progressief Halderberge roepen de gemeente op om alleenstaande minderjarige vluchtelingenkinderen op te nemen. Er zitten 500 kwetsbare minderjarige asielzoekers in Griekse kampen. Halderberge moet wat Progressief Halderberge betreft ook in actie komen.


DOOR VERA DE GEUS


"Op de Griekse eilanden verblijven enkele duizenden alleenstaande minderjarige kinderen. Deze kinderen verkeren daar onder erbarmelijke en beschamende omstandigheden. Hen wordt de toegang ontzegd tot de meest fundamentele rechten zoals onderdak, water, eten, medische zorg en onderwijs. Ze zijn extreem kwetsbaar, ze kunnen worden misbruikt, verhandeld en sommigen verdwijnen volledig uit zicht", zo laat Progressief Halderberge weten in een brief aan het gemeentebestuur.


Aansluiten

"Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children de Nederlandse gemeenten riepen op om zich te verenigen in een Coalition of the Willing. Ze willen er daarmee voor zorgen dat Nederland ongeveer 500 kwetsbare minderjarige asielzoekers die in de Griekse kampen zitten, overneemt. Door de gemeenten te mobiliseren hopen de organisaties dat Nederland zich uiteindelijk aansluit bij de landen die al kinderen uit Griekenland overnemen zoals Frankrijk, Portugal en Luxemburg. Leiden heeft zich ook al bereid verklaard om een aantal vluchtelingenkinderen van de Griekse eilanden op te vangen. Ook andere gemeenten, waaronder Utrecht, Amsterdam, Nijmegen en Groningen hebben aangegeven kinderen op te willen nemen als de regering hiertoe besluit", aldus Harteveld en Van Domburg. Progressief Halderberge wil weten of het college van Halderberge ook gaar steentje bij wil dragen. [l]