De milieustraat hoeft niet langer open en ook hoeft Saver niet op zoek naar extra handjes.
De milieustraat hoeft niet langer open en ook hoeft Saver niet op zoek naar extra handjes. Foto:

Saver heeft extra afvalaanbod in Halderberge onder controle

HALDERBERGE - De milieustraat hoeft niet langer open en ook hoeft Saver niet op zoek naar extra handjes. Dat laat de gemeente Halderberge weten aan Lokaal Halderberge. Raadslid Gisela van Beek maakte zich zorgen over bijplaatsingen, zwerfafval en lange rijen voor de milieustraat. Volgens de gemeente heeft Saver de situatie nu onder controle en zijn er geen extra maatregelen nodig.

DOOR VERA DE GEUS


Gisela van Beek maakte zich zorgen over bijplaatsingen van afval bij milieuparkjes door de hele gemeente. "Uit reacties blijkt wel duidelijk dat men overal in Halderberge waarneemt dat bij ondergrondse containers en bij de milieuparkjes nu meer dan ooit afval wordt bijgezet. Dit leidt tot grote ergernissen", stelde Van Beek die aangaf dat Saver na een melding direct in actie kwam, maar toch vreesde voor meldingsmoeheid. Saver heeft volgens Halderberge geanticipeerd op het extra aanbod van afval: "Saver heeft extra inzamelrondes bij de milieuparkjes waar veel aanbod van afval is en bijplaatsingen zijn. Dat is in de helft van alle milieuparkjes in Halderberge. De inzamelrondes zijn ook op zondag ingepland. Daarnaast pakt de buitendienst incidenteel ook meldingen op voor het opruimen van extra bijplaatsingen."


Milieustraat

Ook het grofvuil baarde Van Beek zorgen. "Over de milieustraat kunnen we op de website van Saver lezen dat ook zij zich aan de richtlijnen van het RIVM houden wat weer tot gevolg heeft dat er lange files bij de milieustraat ontstaan. Dit weerhoudt mensen misschien hun afval daar aan te leveren", zei ze in de brief. Met het oog hierop vroeg Van Beek zich af of de mogelijkheid bestaat om de openingstijden van de milieustraat tijdelijk te verruimen. Bijvoorbeeld ook op maandag of in de avonduren. Dat is men echter niet van plan. "De Nederlandse vereniging van reinigingsdirecteuren (NVRD) roept inwoners op om bezoeken aan de milieustraat uit te stellen wanneer deze niet strikt noodzakelijk zijn. Saver sluit zich bij dit advies aan. Door de openingstijden te verruimen wordt het tegenovergestelde signaal afgegeven", zo zegt het college.


Kostendekkend

Van Beek opperde het idee om grof huishoudelijk afval tijdelijk gratis aan huis op te laten halen. Dat blijkt echter geen optie. "Hierin is niet gefaciliteerd", zo legt de gemeente uit. "De tarieven van de afvalstoffenheffing zijn nu gebaseerd op 100% kostendekking. Bij het tijdelijk gratis ophalen van grof afval aan huis drukken de kosten die Saver hiervoor doorberekent extra op de exploitatie van de afvalinzameling. Daarnaast is grof huisafval een betaalde stroom bij het grondstoffencentrum. Alle extra kosten en gemiste inkomsten leiden tot een nadeel op de jaarrekening. We realiseren ons daarbij dat het opruimen van de extra bijplaatsingen ook geld kost", zegt men.


Heterdaad

Tenslotte wilde het raadslid weten of er extra gecontroleerd wordt op bijplaatsingen en het achterlaten van grof vuil of plaatsen waar dat niet hoort en of er boetes worden uitgeschreven. "De BOA's van Saver zijn twee dagdelen per week actief in Halderberge en lopen dan met name de 'hotspots' na. In 2020 zijn vier waarschuwingen uitgedeeld. Ook zijn twee boetes uitgedeeld van 95 euro", weet de gemeente. "Om boetes te kunnen uitdelen moet betrappen op heterdaad aan de orde zijn, of moeten adresgegevens bij het afval gevonden worden. Daarnaast doen we onderzoek naar mogelijkheden voor intensiever toezicht."


Camera's

Een van de opties daarbij is cameratoezicht. "De burgemeester is bevoegd te besluiten tot plaatsing van vaste camera's voor een bepaalde periode voor toezicht op een openbare plaats. Zij moet daarbij ook aantonen dat camera's noodzakelijk zijn voor de handhaving van de openbare orde: er moet sprake zijn van een gebied waar zich onveilige situaties of met enige regelmaat wanordelijkheden voordoen. Het college is voornemens om de mogelijkheden voor cameratoezicht te onderzoeken", laat men tot besluit weten. [l]