Deze Fagus sylvatica Pendula of Treurbeuk herinnert ons aan de komst van De Latijnse School omstreeks 1835. FOTO FRANK VAN ANDEL
Deze Fagus sylvatica Pendula of Treurbeuk herinnert ons aan de komst van De Latijnse School omstreeks 1835. FOTO FRANK VAN ANDEL Frank van Andel

Arboretum Oudenbosch ideale plek om buiten te ontspannen

OUDENBOSCH - Door de lock-down vanwege de coronacrisis moest iedereen zo veel mogelijk binnen blijven. Maar nu kunnen wij weer naar buiten en waar kan dat beter dan in de Botanische Tuin Arboretum Oudenbosch. Daar is rust, ruimte, stilte en een prachtige collectie bomen en planten. In de tuin zijn ook nog twee exposities van Jac Brouwers en een van Anne Riet Vugts.

In het arboretum geldt het RIVM regiem, zo moeten bezoekers van de tuin in het entreegebouw en in de tuin de algemeen geldende afstand van 1,50 meter tot elkaar houden. Bezoekers verlaten de tuin niet langer via de ingang maar via een met pijlen aangegeven alternatief. Verder zijn in de ontvangstruimte voor de bezoekers ontsmettingsgel en doekjes en is de koffieautomaat buiten gebruik gesteld.

Het thema voor 2020 is ‘Religieus Erfgoed’ bomen van herinnering. Het Arboretum Oudenbosch herbergt belangrijke elementen uit het Religieus Erfgoed van Oudenbosch en meerdere bomen herinneren ons aan gebeurtenissen uit het verleden.

Over dit thema verschijnt in de loop van de maand juni een nieuwe brochure.

Exposities

Jac Brouwers exposeert van 1 juni t/m 16 augustus zijn oeuvre smeedwerk van Tuinobjecten onder de titel 'Brou-Art'. Jac geboren te Oudenbosch is Autodidact-kunstenaar, zijn werk kenmerkt zich zwarte coating met koperen ornamenten, elk object heeft een naam. Jac is altijd geïnteresseerd in antiek en voorwerpen uit vroegere tijden, bijv. begin 19e eeuw. Daarbij heeft hij in het bijzonder belangstelling voor oude gereedschappen en werktuigen. Een aantal jaren geleden verhuisde hij en zijn vrouw naar Hoeven. Daar beschikt hij over een redelijke werkplaats en een vrij grote tuin. Zo’n 2,5 jaar geleden begon hij met het monteren van oude lederen zadels met van die grote veren op plankjes en verfraaide hij deze met kromme sturen. De expositie van Jac vindt u verspreid door de botanische tuin.

In de tuin Ikebana werkstukken van Anne Riet Vugts. Anne Riet Vugts exposeert in het Europese deel van de tuin drie zeer fraaie Ikebana Sogetsu werken.

Openingstijden

Openingstijden blijven ongewijzigd. Zondag tot en met 31 oktober 12.00-17.00 uur en elke dinsdag tot en met zaterdag van 13.30-16.30 uur.[l]