Afbeelding
Foto:

Wethouder Mollen: 'Lage score bij stresstest geen reden tot zorg'

HALDERBERGE - De gemeente Halderberge kan het jaar 2019 afsluiten met een plus van 420.000 euro. Dat blijkt uit de jaarrekening. Wethouder Jan Mollen voegt hier wel aan toe dat er bij de najaarsnota een groot bedrag uit de algemene reserves is gehaald. "Als je alles onder elkaar zet hadden we voor 2019 een tekort van 246.000 euro. Gelukkig een stuk minder dan dat we eerder dachten", aldus Mollen.

DOOR VERA DE GEUS


"We sluiten het jaar positief af, omdat we eerder al onze verliezen hebben genomen", verduidelijkt wethouder Jan Mollen. "Bij de Najaarsnota leek het tekort vele malen groter dan nu het geval is. In die zin valt het nu mee." De gemeente Halderberge kreeg in 2019 vooral te kampen met aanzienlijk hogere afvalverwerkingskosten en tegenvallers in het sociaal domein.


Gunstige categorie

Mollen gaat ook in op de lage positie van Halderberge op de financiële stresstest van accountantsbureau BDO. Halderberge staat op plek 115 van de 139 onderzochte Nederlandse gemeenten. "Bij deze stresstest zitten we niet aan de goede kant", beaamt de wethouder. "Als we kijken naar de kengetallen zitten we op bijna alle vlakken gelijk met gemeenten zoals Etten-Leur. Behalve dan op de eigen vermogenspositie." Mollen legt uit: "Stel je hebt een huis van 2,5 ton. Daarop heb je een hypotheek van 175.000 euro. Dan is het eigen vermogen 75.000 euro. Ons eigen vermogen is 19 procent, er zijn echter ook gemeenten met een eigenvermogenspositie van 30 procent. BDO zet alle gemeenten met een percentage van 20 procent of meer in een gunstigere categorie. Het is dus maar net waar de zwaarste weging aan hangt. Als de eigenvermogenspositie onevenredig zwaar meetelt, zoals nu gebeurt, dan komt een stresstest er anders uit te zien", verduidelijkt Mollen.


'We hebben enorm veel geïnvesteerd in de
toekomst van de gemeente'

Investeringen

Om die reden is de lage positionering in de BDO-stresstest voor het college van Halderberge geen reden tot paniek. "Feit is wel dat we het cijfer 7 krijgen wat gewoon een ruime voldoende is", aldus Mollen die aangeeft dat het lagere vermogen zeker te maken heeft met de investeringen die de gemeente Halderberge de afgelopen jaren heeft gedaan. "We hebben enorm veel geïnvesteerd in de toekomst van de gemeente. Vier nieuwe brede scholen, de doorgaande route Oudenbosch, de rondweg, de vele rioleringswerkzaamheden... We moeten ook niet de gevolgen van de vorige crisis vergeten. Toen hebben we bijvoorbeeld heel veel grond af moeten waarderen", geeft de wethouder aan.


Aandacht

Verder benadrukt Mollen dat de solvabiliteit (de financiële gezondheid van de gemeente,red.) structureel de aandacht van het college heeft.



'Het is dus maar net waar de zwaarste weging aan hangt'

"Het is niet zo dat we daar nu ineens over na denken of mee bezig zijn. In het collegewerkprogramma hebben we destijds al opgenomen dat we de schuldpositie van de gemeente willen verbeteren. Dit heeft zeker onze aandacht en we kijken dan ook bijzonder kritisch naar onze investeringen", geeft hij aan. "Daarnaast is onze begroting natuurlijk al jaren sluitend. De financiële situatie kan natuurlijk altijd beter, maar de situatie van onze gemeente is niet zorgwekkend. Zeer zeker niet", besluit wethouder Mollen. [l]