Afbeelding
Foto: Pixabay

Maatschappelijke organisaties roepen om meer tijdelijke toiletten bij fietsknooppunten

OUDENBOSCH - Zestien maatschappelijke organisaties hebben de overheid opgeroepen om snel meer toiletten te plaatsen om zo met name fietsers een sanitaire stop te gunnen. Vanwege de corona maatregelen zijn sanitaire stops onderweg nog schaarser geworden dan ze al waren.

"Het tekort aan deze stops is een reden voor mensen om niet te bewegen, niet te ontstressen, en niet op fietsvakantie in eigen land te gaan", meldt Patrick Dorrestein van HanzeTour.com, een organisator van fietstochten.

Klap

Als mensen niet op vakantie in eigen land gaan, krijgt de toeristensector nog minder gasten dan de nu al verwachte klap van 24,5 miljoen minder toeristen die het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) voorspelt.

Opslag

Daarom roepen de Fietsersbond, de wielersportunie NTFU en het Fietsplatform samen met de Toiletalliantie (een koepel van dertien organisaties die zich hard maakt voor meer toiletten) de overheid op om in te grijpen. "Nu zijn er in Nederland geen grote evenementen, dus er staan veel mobiele toiletten en toiletwagens in de opslag. Terwijl het Rijk een campagne voert om Nederlanders in eigen land met vakantie te laten gaan, zijn er nu geen voorzieningen voor hen.

Huren

Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting en oprichter van de Toiletalliantie, roept daarom het Rijk, provincies en gemeenten op deze toiletten te huren en ze neer te zetten bij fietsknooppunten en in dorpskernen en stadscentra. [l]