Wethouder Thomas Melisse is blij met de Happy Street. FOTO JOHAN WAGENSMAKERS
Wethouder Thomas Melisse is blij met de Happy Street. FOTO JOHAN WAGENSMAKERS Foto: Johan Wagenmakers

Concept Happy Streets fleurt centrum Oudenbosch op

OUDENBOSCH - De Professor van Ginnekenstraat en de Fenkelstraat zijn beide heringericht als zogenoemde Happy Streets. Door het toevoegen van bankjes, bloembakken en andere elementen en het aanleggen van geveltuintjes verwacht men de verkeersveiligheid te verbeteren en de leefbaarheid te verhogen.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS


Samen met ondernemers, omwonenden en gebruikers is er door de gemeente gekeken om deze straten, die het hart van het winkelgebied vormen, veiliger en sfeervoller inte richten. Nadat Achter ’t Postkantoor, naast het Thomashuis in 2018 bakken geplaatst zijn en paden geschilderd, liet de gemeente al weten dat het op meerdere plaatsen Happy Streets wilde aanleggen. “Het is overigens niet de bedoeling dat het overal komt, maar we mikken vooral op wat oudere straten die nog niet aan vervanging toe zijn,” verklaart wethouder Jan Mollen.


Aantrekkelijker

Het idee van Happy Streets is oorspronkelijk afkomstig uit Rotterdam, waar allerlei initiatieven zijn ontplooid en ideeën gelanceerd om de veiligheid en leefbaarheid in de stad en woonomgeving te verbeteren. “Met dit concept laten we feitelijk de straat van‘morgen’ zien. Wij willen hiermee niet alleen een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid, maar zeker ook aan de leefbaarheid en duurzaamheid,” gaat Mollen verder. Met het plaatsen van bloembakken en aanleggen van geveltuintjes fleurt niet alleen het straatbeeld op, maar kan tevens een deel van het teveel aan regenwater worden opgevangen.” Ook wethouder Melisse is in zijn nopjes: “Het op deze wijze herinrichten van de openbare ruimte helpt bij het aanpakken van de leegstand en het aantrekkelijker maken van het winkelcentrum.”


'We laten zo de straat van
morgen zien'


Betalen en bepalen

Met het plaatsen van Happy Streets borden met de tekst vandaag laten we de straat van morgen al zien, het spuiten van Happy Street op straat en het uitreiken van een plant aan de deelnemende ondernemers werd de officiële opening verricht. “Het is gewoon een geweldig idee, van mij mogen ze het hele plein vol zetten met bloembakken,” zegt Arie Munnik van kunstgalerie Gal-Arie. “Het is een prachtige manier om de straat te verfraaien en ik heb er zelf bijna geen werk aan gehad. Ik heb alleen maar de plantjes in de tuinaarde hoeven te zetten,” lacht hij. De gemeente draagt namelijk zorg voor het aanleggen van de geveltuintjes en de deelnemers betalen, bepalen en onderhouden daarna de planten die erin komen.


Verkeer

“Ik vind het ook een goed idee,” zegt Manja Blommerde van interieurzaak Colors@Home. “Nu men ziet wat het wordt komen er vast nog deelnemers bij, wij zijn altijd al haantje de voorste geweest.” Hoewel de meeste ondernemers het er waarschijnlijk niet mee eens zijn, wordt het pas echt een ‘blije straat’ als het talrijke autoverkeer geluwd dan wel helemaal geweerd is. “Daar zijn we inderdaad al heel wat jaren over bezig, maar tot nu toe wil men daar nog niet aan. Dan is dit wellicht een goed alternatief om in elk geval de snelheid er uit te halen,” zegt Mollen tot slot. [n]