Wethouder van Financiën Jan Mollen.
Wethouder van Financiën Jan Mollen.

Halderberge heeft geen zorgen om financiële uitdaging

HALDERBERGE - Wethouder Jan Mollen verwacht voor dit jaar een tekort van 85.000 euro. Voor 2021 is er een tekort van ruim een half miljoen euro. Voor Mollen geen reden om in paniek te raken. "Het jaar is nog lang om hier oplossingen voor te vinden. Gelukkig zien we in de jaren erna weer flinke overschotten. We gaan de uitdaging voor dit jaar en volgend jaar aan", aldus Mollen.

DOOR VERA DE GEUS


De Zomernota laat een tekort van 85.000 euro zien. Toch houdt wethouder Jan Mollen het hoofd koel. "We zien dit bij veel gemeenten. Veel gemeenten hebben nu zorgen. De tekorten gelden voor ons ook, maar feitelijk valt dat mee. We hebben wel geld uit de reserves moeten halen, maar omdat wij minder afhankelijk zijn van bijvoorbeeld toerismebelasting en parkeergelden is dat te overzien. De reden dat 2020 en 2021 voor ons een negatief saldo hebben, komt onder andere door extra kosten op het gebied van Wmo en Jeugd."


Noodfonds

Over de uiteindelijke financiële impact van de coronacrisis op de gemeente Halerberge, kan Mollen nog niets zeggen: "We weten natuurlijk wat we nodig hebben gehad voor het Noodfonds. Dat is ook in deze cijfers verwerkt, maar hoe het zich verder gaat ontwikkelen, daar kunnen we echt nog niets over zeggen. Komt er een tweede golf of niet? Daar hangt ook veel vanaf."


'Deze uitdaging gaan we
gewoon aan'


Juiste keuzes

Voor 2021 kan Halderberge volgens de recentste berekeningen een aanzienlijk tekort verwachten. "Toch acht ik ons in staat om ook dan tot een sluitende begroting te komen. "Het jaar is nog lang en we gaan deze uitdaging gewoon aan. We kunnen kijken naar de keuzes uit het verleden, die wat mij betreft de juiste waren. Dat geeft handvatten. En gelukkig ziet het er voor de jaren erna beter uit." De gemeente verwacht namelijk in 2022 een overschot van bijna 265.000 euro, in 2023 bijna 468.000 euro en in 2024 ruim 913.000 euro.


Op 2 juli buigt de gemeenteraad zich over de Zomernota. [n]