Huisartsen en ziekenhuis klaar voor ‘de andere zorg’

WEST-BRABANT - Huisartsenorganisaties en medisch specialisten van het Bravis ziekenhuis werken nauw samen om de 'andere zorg' in de regio weer verantwoord op te starten.


De goede onderlinge afstemming heeft er in de afgelopen periode voor gezorgd dat men de toestroom van coronapatiënten goed aankon. "Maar nu willen we ook de andere zorg weer oppakken en daar hebben we u en uw mantelzorgers voor nodig."


Meest gestelde vraag

Eén van de meest gestelde vragen van de afgelopen tijd is: 'Mag ik naar de huisartsenpraktijk en/of naar het ziekenhuis?' Het antwoord is kort: Ja, dat mag! Natuurlijk moet u hierbij wel de maatregelen in acht nemen, zoals

1,5 meter afstand houden, kom alleen naar de afspraak en heeft u klachten? Blijf dan thuis. "De huisartsenpraktijk is gewoon open voor uw medische vragen. Heeft u hulp nodig, aarzel dan niet om te bellen, online een afspraak te maken, of een digitaal consult te vragen.

Als u een huisarts nodig heeft, dan neemt u net als anders contact op met de eigen huisartsenpraktijk."


Huisarts

Er wordt binnen de praktijk onderscheid gemaakt tussen coronaklachten en andere klachten. Gaat het om coronaklachten? Dan houden zij vast aan het landelijk beleid en dat is thuisblijven. Bent u verkouden of hoest u?

Hiervoor hoeft u geen contact op te nemen met uw huisarts.

Merkt u een verandering en voelt u zich zieker worden? Dan neemt u wel contact op met de huisartsenpraktijk.

Vindt de huisarts of doktersassistent het nodig u te zien? Dan komt u op aanwijzing van de praktijk naar het aparte (corona) spreekuur (dit kan op een andere locatie zijn) of legt de huisarts een visite af bij u thuis.


Ziekenhuis

Ook het ziekenhuis is weer gewoon open. Wel zijn hier de nodige maatregelen getroffen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden.

"De belangrijkste maatregel is het weren van mensen met verkoudheidsklachten." Heeft u coronaklachten (hoesten, benauwdheid en/of koorts)?

Dan wordt u gevraagd een nieuwe afspraak te maken als u minstens 24 uur klachtenvrij bent, tenzij de arts het bezoek noodzakelijk vindt.

Bij de ingang van het ziekenhuis wordt u nogmaals ondervraagd en verzocht uw handen te desinfecteren.

In het ziekenhuis zijn de wachtkamers zo ingericht dat iedereen 1,5 meter afstand kan houden.


Kom alleen

U wordt gevraagd om alleen naar de polikliniek te komen tenzij anders met u is afgesproken.

Tijdens de afspraak mag iemand via de telefoon meeluisteren.

Een begeleider wordt verzocht buiten of in de auto te wachten. In de kliniek is dagelijks van 18.00 tot 20.00 uur één vaste bezoeker per bezoektijd welkom.

Wisselen is niet toegestaan.


Veilig?

Is het veilig om naar de dokter te gaan? Ja dat is veilig! De huisartsen en medisch specialisten dragen een mondneusmasker als u coronaklachten (hoesten, benauwdheid en/of koorts) heeft en geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden of als een (risicovolle) handeling wordt verricht.

De artsen zorgen ervoor dat patiënten met coronaklachten niet in contact komen met patiënten zonder deze klachten. Ook op de huisartsenposten worden de coronapatiënten gescheiden van patiënten met andere acute klachten. Dit doen we voor uw eigen veiligheid en die van de artsen en alle andere zorgverleners, medewerkers in de

huisartsenpraktijk en het ziekenhuis. Ook hebben alle zorgverleners de mogelijkheid om zich te laten testen op corona. Als dat inderdaad geconstateerd wordt, gaat de zorgverlener in quarantaine totdat hij of zij volledig is hersteld.


Dezelfde begeleiding

Wat is er veranderd? De professionele begeleiding en behandeling van de zorgverlener zijn hetzelfde gebleven. Echter, de wijze waarop u de zorg ontvangt kan in sommige gevallen op een andere manier plaatsvinden dan u gewend bent. Het is mogelijk dat u nu telefonisch contact heeft met de specialist of huisarts of zelfs via beeldbellen, in plaats van een bezoek aan de poli of de huisartsenpraktijk.


Meer informatie

Kijk voor meer informatie op https://www.ggdwestbrabant.nl/coronavirus/coronatest[n]