Koorleden zien elkaar weer bij de grot op het Arboretum. FOTO H. COOLEN
Koorleden zien elkaar weer bij de grot op het Arboretum. FOTO H. COOLEN H. Coolen

West-Brabants gemengd koor blijft optimistisch

OUDENBOSCH - Vanaf 12 maart zijn de repetities van het WBGK gestopt. Basisschool De Klinkert sloot haar deuren en repeteren kon niet meer vanwege de genomen maatregelen van het kabinet. Nu zijn de maatregelen aangepast en zijn alleen nog heel specifieke groepen en activiteiten niet toegestaan. Koorzingen is zo'n activiteit.


In de afgelopen maanden zijn de leden van het WBGK op de hoogte gehouden via de nieuwsbrieven. Hierin waren ook zangnummers opgenomen en verwijzingen naar You Tube. Op internet werden digitale repetities op de zaterdagochtend aangeboden en een aantal leden hebben hier gebruik van gemaakt.


Vakantieperiode

Nu in Nederland de vakantie is begonnen is dat ook het geval voor het WBGK. Maar het bestuur weet nog niet of de repetities na de zomervakantie wel weer kunnen starten.

Het risico van een virusoverdracht tijdens zingen en repeteren is nog steeds aanwezig. Hier wordt verder onderzoek naar gedaan. De wetenschappers zijn er nog niet uit.

Voorlopig wordt er niet gerepeteerd heeft het bestuur besloten.

Ook de ruimte voor de repetities moet voldoen aan de voorwaarden. Daar is nu nog geen zicht op.


Ledenbestand

Het WBGK heeft 52 leden waarvan een groot deel boven de leeftijd van zeventig jaar is.

Deze groep loopt meer risico en hier zal het bestuur rekening mee moeten houden. Toch blijven de leden trouw aan het koor.

Geen enkel lid is opgestapt en dat wil het bestuur zo houden.

Wel kregen wij het droevige bericht dat ons lid en sopraan Corry van Gorp plotseling was overleden. Op zaterdag 11 juli is zij in kleine kring in Breda herdacht. Zij was vanaf de oprichting van het koor op 4 september 1986 lid. Wij zullen haar missen en wensen de familie sterkte in de komende periode.


Bijeenkomst

Op donderdag 16 juli had het bestuur in de vroege avond een bijeenkomst georganiseerd in de buitenlucht. Dit initiatief van het bestuur werd door de leden zeer gewaardeerd.

Met een hapje en een drankje werd de vakantie gestart en werd er teruggekeken naar de afgelopen maanden.

De leden hadden in die periode onderling veelvuldig telefonisch contact. Een groepsapp werd bijna meteen na het stopzetten van de repetities in het leven geroepen en er werd door vele leden gebruikt van gemaakt om elkaar op te vrolijken en te steunen.

Afgelopen donderdag was op een enkel lid na iedereen aanwezig bij de grot op het Arboretum. Het bestuur daarvan was positief ingegaan op de vraag de tuin beschikbaar stellen voor onze bijeenkomst. Het was een koude, regenachtige dag geweest, daarom was verzocht om iets warms aan te trekken en de paraplu mee te nemen. Terwijl ieder een wijntje, een biertje of iets fris had genomen kon, nadat de voorzitter ieder welkom had geheten en een moment van stilte had gevraagd om het overleden koorlid te gedenken, een toast worden uitgebracht op de ontmoeting en konden de ervaringen worden uitgewisseld.

Twee leden hadden gezorgd voor lekkere hapjes omdat ze onlangs hun gouden huwelijksjubileum hadden gevierd.

Het West-Brabants Gemengd Koor heeft nu vakantie in huis, tuin of elders en blijft optimistisch voor de toekomst.[n]