Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Brigitte Sebregts (43) uit Oud Gastel heeft met haar kinderen Senna (14) en Luca (11) afspraken gemaakt over het schermgebruik. Niet alleen maar aan het scherm gekluisterd zitten, maar zeker ook voldoende bewegingsmomenten hebben is daarbij het devies.


“Ik kijk, buiten GTST dan, bijna nooit meer televisie,” zegt Senna. "Liever zit ik op mijn telefoon of tablet naar YouTube-filmpjes te kijken.” Vooral de onder de jeugd zo populaire vlogs kunnen daarbij op haar aandacht rekenen. “Zo kijk ik bijvoorbeeld naar de Nagelkerkjes en andere verschillende vlogs die bij trending staan.” Ze geeft toe dat ze nog wel zonder I-pad zou kunnen, maar zeker niet meer zonder smartphone. “Ik zit op Instagram, Chapsnat en vind de filmpjes op TikTok, hoewel ik er zelf geen maak, leuk en grappig. Zeker ook als ze door bekenden van mij gemaakt zijn,” lacht ze.

“Veel sociale contacten zijn door de coronacrisis veranderd of verdwenen dus zitten ze nu sowieso meer achter het scherm,” verzucht moeder Brigitte. Normaal gezien waren de regels bij haar zo dat in vakantietijd er maximaal twee uur en in schooltijd er maximaal een uur gekeken mocht worden. “Dat is met name door corona wat meer geworden ja. Vooral het schermgedrag van Luca houd ik wat meer in de gaten, want hij gamet voornamelijk en dat kan invloed hebben op zijn gedrag. Als we hem niet stimuleren zit hij de gehele dag te gamen. Dus zeggen we regelmatig ‘hup, naar buiten nu’ tegen hem,” zegt ze.

“Een tijdlang hebben we ook ’s avonds de afspraak gehad om een uurtje alle phones weg te doen en alleen aandacht voor elkaar te hebben, maar doordat vele contacten gerelateerd zijn aan ons werk gaat dat ook niet altijd meer lukken,” bekend ze eerlijk.[n]