Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Veel mensen zitten voor het werk en of plezier dagelijks urenlang op een beeldscherm te turen. Dat dit niet zo bevordelijk is voor onze ogen lijkt haast vanzelfsprekend. Opticien Peter Willemse van Boavista in Oud Gastel vertelt wat dit met onze ogen doet.


“Als je dagelijks meerdere uren achter een scherm zit met vaak ook nog een afstand van tachtig centimeter of minder dan ga je de ogen meer belasten dan goed is,” zegt hij. Vooral het té dicht op een scherm zitten raad hij dan ook ten zeerste af. “Ogen willen namelijk nooit dubbel zien en als je dichterbij kijkt moeten ze nóg meer naar binnen draaien en nóg meer energie in de spieren stoppen om verkramping te voorkomen. De ogen reageren daarop met hoofdpijnklachten en vermoeidheid. Het projectiebeeld wat lang op de achterkant van het oog wordt geprojecteerd zorgt er bovendien voor dat het oog daarop reageert door van sterkte te veranderen." Volgens Willemse is verder uit recent onderzoek gebleken dat ogen door onder meer het vele schermgebruik uiteindelijk achteruitgaan en dat het op latere leeftijd zelfs gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Een groep oogartsen heeft de zogenoemde 20-20 regel bedacht om onze ogen even rust te geven en ze in een neutrale stand te laten ontspannen: na elke twintig minuten beeldschermtijd, twintig seconden in de verte kijken. “Het is wetenschappelijk onderbouwd dat de achteruitgang van de ogen hiermee tegengegaan wordt, maar een goede houding is ook belangrijk.” Voor mensen die om wat voor reden dan ook veel achter de computer zitten, vindt Peter een computerbril een goede oplossing. “Deze geven ontspanning voor de ogen en verminderen de nekklachten,” meent hij.[n]