Richard Tak: hét gezicht achter Gastels Trots. Foto: Johan Wagenmakers
Richard Tak: hét gezicht achter Gastels Trots. Foto: Johan Wagenmakers Foto: Johan Wagenmakers

Gastel is trots op Gastels Trots

OUD GASTEL - Richard Tak (56) heeft een muzikale achtergrond en belangstelling voor heemkunde. Als lid van Heemkundekring Het Land van Gastel wilde hij daarom graag een boek uitbrengen over Gastelse muzikanten. Om foto’s en informatie hiervoor te achterhalen maakte hij een jaar of vijf geleden onder de naam Gastels Trots een Facebook-pagina aan….

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Met bijna 3100 leden is de pagina ondertussen uitgegroeid tot een waar fenomeen en dé ontmoetingsplek van Gastelaren en oud-inwoners tot in Canada en Australié toe. De geplaatste foto’s uit vroeger tijden geven een beeld van herkenning en roepen bij velen nostalgische gevoelens op.


Broers

Richard is geboren en getogen in een groot gezin in Oud Gastel. “Mijn vader zei al op jonge leeftijd dat ik maar eens mee naar het slachthuis moest gaan, want er moest geld op de plank komen,” vertelt hij. “Hoewel ik best goed kon leren, had ik er wel oren naar om geld te verdienen.” Meer dan 40 jaar later is Richard nog steeds werkzaam bij dit slachthuis, waar hij dagelijks leiding geeft aan zo’n honderd medewerkers. Naast zijn werk heeft Richard belangstelling voor muziek. “Met broers onder elkaar speelden we eerst in de Rocking Rebels en later in Shout. Na dit een jaartje of twaalf te hebben gedaan, ben ik het met de band rustiger aan gaan doen. Ik had ondertussen een gezin en was altijd óf aan het werk óf met de band weg.”


Website

Heemkunde is een andere interesse van hem. “Omdat ik onder andere een website wilde opzetten haalde de heemkundekring mij snel binnen.” Richard wilde daarnaast graag een boek maken over Gastelse muzikanten en bandjes en maakte daarvoor een Facebook-pagina aan om aan foto’s en informatie hierover komen. “Dat was mijn eerste insteek met Gastels Trots, maar daar kreeg ik zoveel respons op dat de pagina al snel een eigen leven ging leiden. Veel leden plaatsen nu zelf heel veel foto’s die thuis in oude schoenendozen zitten.”


Zeven boeken

Een klein jaar na het aanmaken van Gastels Trots, kon Richard het boek over Gastel en Muziek uitbrengen. Doel bereikt, missie geslaagd. “Zou je zeggen ja, maar door het enthousiasme van de mensen zijn er ondertussen al 7 boeken verschenen met elk een oplage van zo’n 300 exemplaren.” De onderwerpen zijn divers en vaak door de lezers zelf aangereikt als: Dagelijkse Leven, Wij Gastelaars, De jaren 60 en Winkels. Het aantal uren wat hij er insteekt is immens. “Halverwege de middag kom ik thuis van mijn werk, dan ga ik tot het eten eerst even naar boven. Na het eten ga ik dan vaak tot 8 uur nog terug. Op zaterdag ben ik er bijna de hele dag mee bezig,” zegt hij bescheiden.


Café's

De stambomen van zowel hemzelf als van zijn vrouw heeft hij al uitgezocht en verder schrijft hij nog artikelen voor de jaarboeken van de Heemkundekring. Ondertussen is hij ook al bezig aan zijn achtste boek wat over cafe’s in Gastel gaat. “Ik vind het nog steeds erg leuk en blijf gewoon doorgaan.”[n]