De stenen brug in het arboretum die door Visit Brabant is gebruikt voor promotie van de tuin. FOTO FRANK VAN ANDEL
De stenen brug in het arboretum die door Visit Brabant is gebruikt voor promotie van de tuin. FOTO FRANK VAN ANDEL Frank van Andel

Toeristen zorgen in juli voor een 'record' aantal bezoekers

OUDENBOSCH - Ondanks de door corona gemiste kindermiddag en diverse groepsbezoeken samen goed voor gemiddeld 330 bezoekers, kwamen in de afgelopen maand juli 1234 mensen een bezoek brengen aan de Botanische Tuin Arboretum Oudenbosch. Voor de maand juli is dat een prachtig resultaat.


Het mooie bezoek is vooral te danken aan voor al toeristen. Mensen die van ver of dichtbij een bezoek brengen aan het veel dat in Oudenbosch te zien is of speciaal naar de enige Hortus botanicus in Noord Brabant. De actie van Visit Brabant heeft daar ongetwijfeld bij geholpen.


Hier moet je zijn!

Onder deze titel voert Visit Brabant een actie om toeristen weer op de been en vooral naar Brabant te lokken. Het Arboretum Oudenbosch is bij Visit Brabant aangesloten. En de marketiers van Visit Halderberge hebben er voor gezorgd dat het Arboretum Oudenbosch in die actie ook te vinden is. De stenen brug (zie bijgaande foto) verwijst de belangstellende direct naar de tuin in Oudenbosch.


De Lindenlaan, Pad van Herinnering

De centraal in de tuin gelegen Lindenlaan heeft meerdere herinneringen. De eerste herinnering dateert uit 1897 toen in de laan, die vanaf de kapel naar Albano voert en enkele jaren eerder omzoomd was door Paardenkastanjes, een processie werd gehouden. Een volgende herinnering is een gebeurtenis bijna 50 jaar later. In mei 1945 bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, dit jaar 75 jaar geleden, verbleven er in Duitsland nog circa 300.000 Nederlanders. In de maanden mei en juni 1945 werden hier in Oudenbosch 13.000 repatrianten uit Duitsland ontvangen, op veiligheid gescreend, verzorgd in meerdere gevallen gevangen gezet enz. Een van de bekendste Nederlanders die via Oudenbosch uit gevangenschap zijn teruggekeerd is Jules Schelvis. In een TV-interview met Rob Trip vertelt Schelvis: ‘Dat hij na meer dan drie jaar gevangenschap in diverse concentratiekampen blij was om voor het eerste een voet op Nederlandse bodem te kunnen zetten in een plaatsje Oudenbosch.’ Hij laat in dit gesprek tevens een geel formuliertje zien dat hij destijds heeft moeten invullen ten behoeve van de screening.


Speuren naar kabouters

Na maanden verplicht binnen te moeten blijven vanwege het coronavirus is er nu volop gelegenheid om bij mooi weer verpozing te zoeken in het Arboretum Oudenbosch. Een prachtige tuin midden in het centrum van Oudenbosch met een indrukwekkende collectie bomen en planten. Voor de kinderen biedt deze Hortus genoeg mogelijkheden met een interessante kabouterspeurtocht met kleine opdrachten voor kinderen tussen 4 en 12 jaar. Zelfs voor volwassen beleven hebben er wel plezier aan. De speurtocht is gratis verkrijgbaar aan de balie.


Sogetsu Ikebana

Cursisten van docente Anne-Riet Vugts hebben op zaterdag 18 juli hun opleiding Sogetsu Ikebana afgesloten met het maken van een werkstuk in het Amerikaanse gedeelte van de tuin. In het ontwerp van de cursisten, dat de komende tijd te zien is in de tuin, is hout gebruikt afkomstig van een tak die onlangs uit voorzorg uit een Wilg is verwijderd. De cursisten waren in verschillende groepen verdeeld die elk een onderdeel van het werkstuk moesten maken. Zodra de zon zich die middag liet zien hebben de groepen de verschillende onderdelen tot een geheel gemaakt.

Raadpleeg voor openingstijden, tarieven en evenementen onze website. In het Arboretum Oudenbosch gelden de RIVM richtlijnen voor de veiligheid.[n]