Afbeelding
Foto: Gemeente Halderberge

Aanbesteding
St Janstraat
in Hoeven
duurder dan
verwacht

HOEVEN - De reconstructie van de St Janstraat in Hoeven, die in eerste instantie dit najaar van start zou gaan, loopt de nodige vertraging op. De aanbesteding wordt namelijk beëindigd en er komt een nieuwe aanbesteding. Dat laat wethouder Thomas Melisse weten. De vertraging heeft drie oorzaken, waarvan een mogelijk financieel tekort eigenlijk de grootste oorzaak is. "Dan gaat het om enkele tonnen en dat ondervangen we liever aan de voorkant dan achteraf",
vertelt Melisse.

DOOR REMKO VERMUNT


Al jaren wordt er gesproken over de reconstructie van de Sint Janstraat in Hoeven. Al in 2015 werd er een motie aangenomen, waarmee het college van burgemeester en wethouders werd opgeroepen om een integrale aanpak te ontwikkelen voor de straat. "Het heeft een behoorlijke tijd geduurd voordat er invulling werd gegeven aan de motie", vertelt Melisse. "In januari 2018 zijn we aan de slag gegaan met zogenaamde werkateliers om een ontwerp te maken voor de straat waarin iedereen zich kan vinden en dat plan is vorig jaar vastgesteld door de gemeenteraad."


Aanbesteding

Onlangs heeft de aanbesteding plaatsgevonden, maar de inschrijvingen van de huidige partijen waren allemaal veel duurder dan de gemeente verwacht had. "Dat is even vervelend en daarom hebben we besloten om de aanbesteding te beëindigen. We gaan een aantal zaken aanpassen en daarna gaan we de opdracht opnieuw aanbesteden. We moeten in deze tijd zorgvuldig omgaan met de centjes en dat doen we liever aan de voorkant dan achteraf."


Nieuwe planning

Volgens de wethouder wordt de aanbesteding nu op technische vlakken aangepast, maar op het zicht blijft het ontwerp wel hetzelfde. De winst moet komen uit de nieuwe planning die de gemeente aan wil houden. Aanvankelijk zou de herinrichting dit najaar van start gaan met het gedeelte richting het kerkplein. Van december tot en met de carnavalsperiode zou het werk tijdelijk worden stilgelegd om vervolgens verder te gaan met het gedeelte tot en met het Raadhuisplein. "Daarna zouden we weer even een pauze hebben om vervolgens de weg verder af te maken." Door de werkzaamheden meer op elkaar aan te laten sluiten, zou de opdracht goedkoper moeten uitvallen.


Eindtijd

De gemeente gaat zich nu, samen met de werkateliers, buigen over de nieuwe planning. "We gaan dus later beginnen met de herinrichting, maar dat wil niet zeggen dat de beoogde eindtijd ook opschuift. Wellicht kunnen we die eindtijd, medio 2022, gewoon aanhouden." De nutsbedrijven, zoals Enexis en Brabant Water, gaan de komende tijd wel gewoon aan de slag met voorbereidende werkzaamheden. "Dat maakt de opdracht ook minder gecompliceerd, waardoor we als het goed is voordeliger uit zijn."

Bij de aanbesteding die nu heeft plaatsgevonden hadden vijf bedrijven ingeschreven. In juli 2020 is de opdracht voorlopig gegund aan één van de inschrijvers. Een andere inschrijver diende echter een klacht in bij de gemeente. Er zou sprake zijn van ongeoorloofde belangenverstrengeling. Na onderzoek blijkt dit niet het geval te zijn. Het college heeft de klacht daarom ongegrond verklaard. [n]