Kosten energielabel woning in 2021 omhoog

HALDERBERGE - Vanaf 1 januari 2020 moeten woningen gekeurd gaan worden door bouwkundigen. Daarom stijgen de kosten flink. Het energielabel wordt vanaf 2021 bepaald op basis van NTA 8800. Dit label geeft inzicht in de energiezuinigheid van het gebouw en eventuele verbetermaatregelen.


Wie een woning oplevert, verkoopt of verhuurt, krijgt vanzelf te maken met het energielabel. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig de woning is. De manier waarop dit wordt bepaald, gaat per 1 januari 2021 veranderen.


Labelletter

De labelletter op het energielabel wordt bepaald op basis van het primair fossiel energiegebruik in kWh per m² per jaar (kWh/m².jr). Het primair fossiel energiegebruik is de hoeveelheid fossiele energie die gebruikt wordt voor verwarming, koeling, warm tapwater en ventilatie. Vanaf 1 januari 2021 kunnen dus alleen energielabels worden aangevraagd en opgesteld op basis van NTA 8800. Dit doet een vakbekwaam adviseur, die daarvoor gediplomeerd is en werkt voor een gecertificeerd bedrijf/organisatie (conform BRL 9500).


Veranderingen

Tot en met 31 december 2020 kunnen woningeigenaren het label nog online aanvragen. Een definitief toegekend energielabel blijft tien jaar geldig.

Vanaf 1 januari 2021 vraagt u een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Het aanvragen van een energielabel gaat straks tussen de 100 euro en de 200 euro kosten. Dit hangt mede af van de tijd die een adviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen.[n]