Instructie bij hervatting repetities. FOTO H. COOLEN
Instructie bij hervatting repetities. FOTO H. COOLEN H. Coolen

West-Brabants Gemengd Koor zingt weer

OUDENBOSCH - Vanaf 12 maart waren de repetities van het WBGK gestopt vanwege coronamaatregelen. Nu een half jaar later zijn de maatregelen aangepast en worden de richtlijnen voor de koorsector toegepast bij het repeteren.


In juli nam het bestuur het initiatief om de leden uit te nodigen voor een bijeenkomst in de open lucht om bij te praten hoe de voorbije maanden waren verlopen zonder repetitie en optredens.

Deze bijeenkomst was er ook om eenieder een hart onder de riem te steken en uit te kijken naar het moment dat de zangrepetities weer zouden beginnen.

Verder werden zangnummers onder de aandacht gebracht die thuis via You Tube konden worden geoefend.


Na de vakantieperiode

Nu in Nederland de scholen en bedrijven zijn begonnen gelden nog steeds de bekende maatregelen als 1,5 m afstand, ontsmetten en thuis blijven en je laten testen als men verkouden, snotterig en koorts heeft en daarna thuisblijven als dat positief is.

Dat geldt ook voor het WBGK. Voor koren gelden nog andere regels zoals deelnameregistratie, regels voor de ventilatie in de repetitieruimte, ieder koorlid zijn eigen map met bladmuziek, geen pauze in de oefenruimte, kort voor aanvang binnenkomen en het snel verlaten van de ruimte na de repetitie.

Koffie drinken en een nazit blijven achterwege.


Tijdelijke repetitieruimte

Het bestuur heeft in samenspraak met de gemeente Halderberge en het bestuur KBO Oudenbosch de aula van de Vossenberg beschikbaar gekregen om van start te gaan. Na uitvoerige controle bleek de aula geschikt vanwege de forse ruimte en de stevige ventilatie.

Op donderdag 3 september waren de leden bijeen in de aula van de Vossenberg. Dat was niet om al te zingen, maar om samen te verkennen wat het betekent om op 1,5 m te zitten. Verder werden (er) de regels voor het repeteren toegelicht.


Repetitie bijeenkomst

Op donderdag 10 september was de eerste repetitie bijeenkomst.

Nog niet alle leden waren hierbij aanwezig. De stoelen stonden voor de gebruikelijke vier partijen in een hoefijzeropstelling. De dirigent bereidde de repetitie voor door erop te wijzen dat de klank in deze ruimte anders zou klinken, dat de afstand van 1,5 meter er voor zorgt dat je de steun van andere koorleden deels gaat missen.

Maar we gingen er voor, want we moesten het echt ervaren. De liederen waren bekend. Het bleek inderdaad dat voorzichtig begonnen werd, het anders klonk, maar ook kansen gaf om je eigen kleine foutjes te herkennen en daar bij de repetitie extra op te letten.

De negen en twintig aanwezige leden waren niet ontevreden.


Nog geen uitvoeringen

Oefenen voor optredens zal de eerste tijd niet gebeuren.

Te verwachten is dat een uitvoering pas aan de orde komt in de loop van het volgend jaar.[n]