FOTO A. ONNINK
FOTO A. ONNINK A. Onnink

Kunst- en atelierroute overtreft verwachtingen

HALDERBERGE - Leiden, Zundert, Gouda, Rotterdam, Oosterhout, Middelburg en natuurlijk Halderberge zelf. Zomaar een aantal plaatsen van waaruit het publiek kwam toegestroomd om de Kunst-en Atelierroute Halderberge te bezoeken.


In dit zonovergoten kunstweekend in Halderberge zijn tot plm. 4000 bezoeken afgelegd. Bezoekers brachten, willekeurig of helemaal gepland, een bezoek aan de bijna 20 kunstenaarslocaties binnen Halderberge.

In deze tijden van Corona waren veel bezoekers blij er weer op uit te kunnen trekken. Fam. Voskamp (met de meegenomen fietsen vanuit Reeuwijk): “Eindelijk weer eens een volwassen Kunstroute, lekker veel in de buitenlucht, maar ook genoten van de intimiteit van een klein werkatelier. Een aanrader.”

Bezoekers, van alle leeftijden, kwamen veelal per fiets, maar sommigen zelfs ook wandelend naar de locaties, waarvan sommigen in de buitengebieden, anderen in de Halderbergse dorpskernen zelf. Kenmerkend voor de route was de grote verscheidenheid aan locaties (van museum, tot kerk, tot molen, tot huiskamer en café) en soorten kunst. Veel kunstenaars lieten, behalve hun werken, ook hun werkwijze of ambacht zien. “Wij zijn bij verschillende werkateliers geweest, Rakustoken -keramiek- en sieraden maken was echt iets voor ons”, aldus bezoekers uit Roosendaal. Die uitleg gold ook voor de makers van schilderkunst, glaskunst etc.”

Door het prachtige nazomerweer was het behalve kunstkijken ook een gezellig uitstapje. De exposanten komen veelal uit Halderberge en de omliggende regio. “De Kunst- en atelierroute biedt op deze manier aanstormende én kunstenaars-van-naam een prachtpodium”, aldus de organisatie. Het niveau was door deze samenstelling verrassend. “Zo’n hoog niveau had ik zeker niet verwacht”, aldus een van de bezoekers.

De Kunst- en atelierroute lijkt met deze tweede succesvolle editie een traditie te zijn begonnen in de regio, maar ondertussen ook daarbuiten. Aan de bezoekers zal het niet liggen. Ronald Soeters (Ridderkerk): “Volgend jaar zijn we weer van de partij, mijn tuin schreeuwt om nog een kunstwerk”.[n]