Paul Goorden zet zich al jaren in voor het sociale domein. Foto: Johan Wagenmakers
Paul Goorden zet zich al jaren in voor het sociale domein. Foto: Johan Wagenmakers Foto: Johan Wagenmakers

Inclusief Beleid strijdt voor gelijke kansen

HALDERBERGE - Met de formering van een werkgroep Inclusief Beleid waarin naast ambtenaren, vertegenwoordigers van de Wmo-raad, de Seniorenraad en het Gehandicaptenplatform zitten, beoogt de gemeente Halderberge gelijke kansen voor iedere inwoner te bewerkstelligen.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS


“Het zogenoemde Inclusief Beleid zoals de gemeente dat nu voor ogen heeft, komt voort uit de officiële ondertekening vier jaar geleden van Nederland van het VN-verdrag voor de rechten van de gehandicapte mens. De overheid heeft bepaald dat gemeentes en instellingen er zorg voor moeten dragen dat die mensen mee kunnen gaan doen. Tot nu toe heeft onze gemeente hiervoor nooit echt plannen gemaakt,” legt woordvoerder van de werkgroep Paul Goorden uit. De groep bestaat verder uit Tessa van Nimwegen, Rosalie Sprengers, Lisanne Logt, Jack Donkers, Anthonie van Dijk, Bert Derene en Nicoline van Voorst-Vader.


Gelijke kansen

“Inclusief Beleid gaat ervan uit dat iedereen binnen Halderberge gelijke kansen heeft om mee te doen vanaf het opstaan tot het slapen gaan,” vat Paul het beleid in één zin samen. “Alles wat een mens overdag doet zoals werk, boodschappen doen, hobby en sport moet óók voor mensen met wat voor beperking dan ook mogelijk zijn en worden.” Binnen het sociale domein van onze gemeente is de 63-jarige Paul Goorden zeker geen onbekende. “Ondanks dat ik al sinds 1984 in Oudenbosch woon heb ik pas na mijn pré-pensioen in 2013 Oudenbosch goed leren kennen,” lacht hij. “Daarvoor was ik meestal op mijn werk in de Rotterdamse haven te vinden waar ik ICT-manager was.”



Betrokkenheid

Na zijn werkzame leven kwam er al snel allerlei vrijwilligerswerk op zijn pad. Zowel bij onder meer Wonen Met Gemak, Wijkvereniging Albano en het Gehandicapten Platform Halderberge was en is hij betrokken. “Via mijn buurman kwam ik tevens in de Wmo-raad terecht, waarin we gevraagd en ongevraagd advies geven over het gemeentebeleid. Daarbij concentreerde ik me op de gehandicapten en de mantelzorg. Mijn dochter zit in een rolstoel en dat geeft mij de ervaring die je nodig moet hebben om feeling met het onderwerp te hebben. Graag hoor ik vanuit het veld wat goed gaat en wat verbetert moet worden. Niet vanuit kennis, maar vanuit kunde word je een sociaal mens,” verklaart hij zijn betrokkenheid.


Campagne

“Via een bewustwordingscampagne willen we mensen aanzetten tot denken over het meedoen van iedereen en door het geven van positieve voorbeelden gaat men hopelijk inzien dat er ook met weinig kosten veel bereikt kan worden. Bijvoorbeeld een alarmknopje in een gehandicaptentoilet aanbrengen, een kleine aanpassing aan een bureau verrichten, iemand helpen met de taal of boodschappen doen. Daarbij vooral kijken naar wat wél kan en minder naar wat niet kan. Oplossingen zijn vaak simpel en hoeven zeker niet altijd veel te kosten."


Startschot

"Bij het startschot van deze campagne vragen we inzet voor alle Halderbergenaren door alle Halderbergenaren, zodat iedereen in onze gemeenschap mee kan doen en géén achterstand kent,” aldus een bevlogen Paul.[n]