Lezing ‘Naar de grenzen van het Zonnestelsel’

OUDENBOSCH - De Koninklijke Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde, afdeling West Brabant, organiseert op woensdag 14 oktober voor leden en niet-leden een lezing sterrenkunde, in dit geval over de grenzen van het Zonnestelsel.


De lezing wordt gegeven door Marco van der List, al meer dan 30 jaar actief als amateurastronoom. Naast het volgen van met name de actuele ontwikkelingen op het gebied van planeetonderzoek, is hij ook vrijwilliger op de Sterrenwacht Tivoli in Oudenbosch en redactielid van het blad Ruimtevaart van de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR). Hij is werkzaam als ruimtevaartingenieur.

De laatste jaren hebben diverse ontdekkingen ons begrip van de buitenste gebieden van ons eigen zonnestelsel sterk verbeterd. Was voor 1992 Pluto het enige bekende hemellichaam dat zo ver van de Zon stond, inmiddels zijn er met de telescopen duizenden objecten in dit deel van ons zonnestelsel ontdekt.

In juli 2015 vloog de ruimtesonde New Horizon langs de inmiddels tot dwergplaneet gedeclasseerde Pluto, en op nieuwjaarsdag 2019 langs het kleinere object Arrokoth.

In deze presentatie zal de spreker een overzicht van deze Edgeworth-Kuipergordel en de nog verder weg gelegen Oortwolk geven, de interactie met andere objecten in het zonnestelsel, zoals kometen en de planeet Neptunes, en de eerste in-situ metingen door New Horizon bespreken. Daarnaast passeren de hypothetische Planeet 9 en de recente bezoeken van interstellaire kometen aan ons zonnestelsel de revue.

Ook niet leden zijn van harte welkom. Iedere belangstellende moet zich aanmelden bij de secretaris: info@knvws@west-brabant.nl. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Na bevestiging dienen de kosten te worden voldaan.

De lezing wordt gegeven in de Bruno Ernst Bibliotheek, Sterrenwacht Tivoli, Jezuïtenplein 33 in Oudenbosch. Dit alles in een corona veilige opstelling met een maximum aantal bezoekers. De lezing begint om 20.00 uur: inloop vanaf 19.30 uur.

De koffie en thee in de pauze, worden gereserveerd in de bibliotheek en niet in de Brasserie.[n]