De Variant wint opnieuw in gehavende damcompetitie

OUDENBOSCH - De nationale damcompetitie ziet er dit jaar gehavend uit als gevolg van de coronacrisis. Zowel op het hoogste niveau, als in de lagere klassen, hebben meerdere teams zich teruggetrokken.


In het ene geval krijgen verenigingen het niet voor elkaar om voldoende spelers op de been te brengen, bij andere verenigingen vindt men het niet verantwoord om nu te dammen en weer andere verenigingen kunnen niet voldoen aan de normen die worden gesteld ten aanzien van de locatie waar gespeeld wordt.


Naar Gelderland

Bij damvereniging De Variant uit Oudenbosch spelen deze kwesties vooralsnog niet en zodoende vertrokken acht dammers vandaag met goede zin naar Gelderland voor de wedstrijd tegen het tweede team van CTD Arnhem. De wedstrijd beloofde wederom spannend te worden. Allereerst omdat dit het team was waar in het voorjaar een promotiewedstrijd tegen gespeeld had moeten worden. Die ging vanwege corona niet door, maar desondanks werd De Variant in de eerste klasse ingedeeld. Beide teams konden vandaag dus de krachten alsnog meten.


In evenwicht

Na bekendmaking van de opstelling bleken de twee teams min of meer in evenwicht. CTD Arnhem had op vier borden spelers met een hogere rating dan De Variant. Maar omgekeerd was dat hetzelfde: ook De Variant had op vier borden spelers met een hogere rating dan CTD Arnhem. De wedstrijd was ook op de borden lange tijd in evenwicht. Hans Bomgaars en Mark Klaassen hadden beide een klassieke partij en op zijn minst gemakkelijker spel dan hun tegenstander, maar kwamen niet verder dan remise. Franklin Denissen speelde een flankaanval, maar kon daarmee geen voordeel forceren tegen tegenstander Rein Bergsma.


De Variant komt achter

Ondertussen kantelde de stand van Jan de Wolf in zijn nadeel. Tegen de sterke Erik van de Weerdhof koos Jan voor een omsingeling, maar dat leidde tot een ijzersterke centrumpositie voor de Arnhemse meesterdammer. Na bijna vier uur spelen moest Jan zijn meerdere erkennen en kwam De Variant met 5-3 achter te staan.

Snel daarna speelden ook Daniƫlla de Vos en Jan van Beeck remise, allebei tegen sterkere tegenstanders. CTD krikte het aantal punten zo wel geruisloos op en de stand was inmiddels al 7-5. Alleen Mark de Wolf en Martin de Wolf waren nog bezig.


Onverwachte overwinning

Martin kon in het late middenspel druk op de lange vleugel van zijn tegenstander zetten, die noodgedwongen een schijf moest offeren en na 65 zetten de handdoek in de ring gooide. Zo kwam De Variant gelijk op 7-7. Mark had inmiddels groot voordeel weten te behalen en leek op een overmachtseindspel af te stevenen. Zijn tegenstander overzag het echter niet meer en ging jammerlijk door zijn tijd heen.

Daarmee kon De Variant enigszins onverwachts met de overwinning naar huis: 7-9.


Uitslagen

CTD Arnhem 2 De Variant 7-9

Henk Mahboeb (984)-Hans Bomgaars (1076) 1-11 Erik van de Weerdhof (1297)- Jan de Wolf (1150) 2-04 Arnout Mossink (1036)-Martin de Wolf (1168) 0-27 Rein Bergsma (1054)-Franklin Denissen (999) 1-12 Sander Neutel (1145)-Daniƫlla de Vos (1023) 1-15 Aroen Bholasingh (899)-Mark de Wolf (1000) 0-28 Rommy Moerlie (976)-Mark Klaassen (1028) 1-13 Theo Willemsen (1075)-Jan van Beeck (1017) 1-16.[n]