Zonnepanelen op het dak van het paviljoen van OTC. FOTO GUUS VAN HOOFSTADT
Zonnepanelen op het dak van het paviljoen van OTC. FOTO GUUS VAN HOOFSTADT Guus van Hoofstadt

Tennisclub OTC sluit energieproject succesvol af

OUDENBOSCH - Toen bij OTC de plannen werden gemaakt voor de verbouwing van het paviljoen, was één ding vooraf duidelijk: Er zou alles aan gedaan worden om het energie verbruik sterk te verminderen.

Paviljoen

“We hebben eerst een lijst gemaakt waar we de nodige besparing konden halen” aldus Toon Wijnen voorzitter van de Technische Park Commissie en bestuurslid. “We zijn eerst begonnen met vervangen van de oude verlichting op 6 van de 10 banen door LED lampen. Daarna hebben we met de verbouwing van het paviljoen, extra dakisolatie aangebracht, alle ramen voorzien van HR++ glas en alle koel-, vries- en warmwater installaties vervangen door apparatuur met minimaal A++ label. Dit werkt niet alleen kostenbesparend maar verhoogd het comfort aanzienlijk”.

Elektriciteitsverbruik

De complete elektriciteit installatie werd door leden aangelegd. Louis Couwenbergh, OTC lid, ontwerper en projectleider van de installatie: “Zoveel mogelijk is er energiezuinige LED verlichting toegepast en daar waar het kon wordt de apparatuur automatisch aan- en/of uitgeschakeld. De totale aansluiting kon daarom omgezet worden van grootverbruiker naar kleinverbruiker waardoor de kosten van elektriciteit nog eens extra dalen.” OTC bereikte met al deze maatregelen een besparing op het elektriciteit en gasverbruik van bijna 40%.

Sluitstuk

Op 6 oktober werd, mede door een donatie van huisbankier Rabobank, als sluitstuk een geavanceerde installatie van 53 zonnepanelen op het dak van het vernieuwde paviljoen aangelegd, voldoende voor het jaarlijks verbruik van OTC. "De energiebesparingen en de kostendaling zijn groter dan eerder begroot” aldus een enthousiaste penningmeester Corine van Gaans-Wagemakers "Een mooie bijdrage aan de maatschappij en een welkome zonnestraal in deze tijd waarin ook onze inkomsten door Covid-19 maatregelen sterk onder druk staan”. Tezamen met een ledenaanwas van ruim 15% ziet OTC de toekomst zonnig in.[n]