Afbeelding
Foto: Danielle Laros-Boere

Stefan wil jeugdcircus haar magie teruggeven

OUDENBOSCH - Een volle circustent op De Brink. Lampen, muziek en vooral, die onvervalste circussfeer. Dat is één van de warme herinneringen van Stefan Vermunt (33) aan jeugdcircus Don Bosco. Toen één van de jeugdleden, inmiddels voorzitter van de circusschool. De hoogtijdagen lijken voorbij, want het ledenaantal keldert. Met name vanwege het gebrek aan bekendheid. En daar gaat Stefan verandering in brengen, want hij laat het jeugdcircus waar hij verknocht aan is, niet zomaar ter ziele gaan. De contacten met vloggers De Nagelkerkjes zijn al gelegd, er komt een YouTube-kanaal en bovenal gaan de deuren wagenwijd open voor kinderen die een circusact willen leren. Goochelen, ballopen, een clownsacts of fietsen op een eenwieler. En als je niet kan kiezen, mag je het van de fanatieke trainers gewoon allemaal leren.

DOOR VERA DE GEUS


Na een korte duik in de geschiedenis komt Stefan tot de conclusie dat hij al sinds 1997 bij Jeugdcircus Don Bosco zit. "Zo, dat is alweer 23 jaar", zegt Stefan lichtelijk verbaasd. Time flies when you're having fun. En plezier heeft Stefan binnen de circusschool zeker gehad. Vooral tijdens de optredens in Fideï et Arti waar de leden ieder jaar een voorstelling mochten geven. "Ik ging samen met mijn broertje naar de circusschool. Mijn hele jeugd ben ik erbij gebleven en toen ik ouder werd, werd ik zoals veel van onze 18+ leden trainer. We hebben hele enthousiaste trainers die met veel plezier bij ons jeugdcircus zijn 'blijven hangen' Zij geven de kinderen trainingen in de de verschillende onderdelen."


Fakir en goochelen

Dat gebeurde jarenlang iedere doordeweekse avond, iedere avond een andere discipline. "Nu is de circusschool er alleen op maandagavond voor goochelen en Fakir, maar met extra leden kunnen we dat heel simpel weer uitbreiden", weet de voorzitter. Want nieuwe jeugdleden zijn hard nodig. De huur van de accommodatie aan de Pastoor Hellemonsstraat achter de basiliek stijgt ieder jaar, vanwege de coronamaatregelen zijn er minder gelegenheden waarvoor de leden van het jeugdcircus worden ingehuurd en de inkomsten qua contributie blijven door het lage ledenaantal ook laag. "Hoewel het lidmaatschap met nog geen tientje per maand goedkoop is hoor", vult Stefan aan.


Onbekend

En voor die lage bijdrage, krijgen de kinderen héél veel terug. "Ze mogen iedere discipline leren die ze willen. Wil je specifiek leren goochelen, dan kan dat. Maar als je liever fysiek bezig bent, dan kies je een van de andere onderdelen", legt Stefan uit. Circusschool Don Bosco blijkt ondanks haar lange bestaan niet erg bekend in de regio. "Zelfs veel mensen uit Oudenbosch weten niet dat wij er zijn. Erg jammer, want het is een leuke 'sport'. Ouders en kinderen denken vaak aan hockey of voetbal, maar hier ben je ook volop in beweging. Afgewisseld met bijvoorbeeld toneel, jongleren of een andere discipline. Er zit voor iedereen wel wat bij", vertelt Stefan enthousiast. Volgens de voorzitter van Jeugdcircus Don Bosco staat de circusschool niet direct op omvallen, maar is het wel noodzakelijk dat er meer kinderen zich aanmelden. "Anders is het over een paar jaar wel afgelopen en dat zou echt heel erg jammer zijn", vindt Stefan. Op www.jeugdcircusdonbosco.nl staat volop informatie. "Natuurlijk zijn kinderen eerst van harte welkom om een paar weken mee te doen om te kijken of ze het leuk vinden", besluit hij. [n]