De jonge bouwers bij hun creatie. Foto: Johan Wagenmakers
De jonge bouwers bij hun creatie. Foto: Johan Wagenmakers Foto: Johan Wagenmakers

B.C. De Deurzetters
zet gewoon door

OUD GASTEL - Dat de carnavalsoptocht in het Vastelaovedzottelaand niet doorgaat is geen reden voor zeven jeugdige bouwers van B.C. De Deurzetters om bij de pakken neer te gaan zitten. Ze hebben elkaar met het 'bouwvirus' aangestoken en de plannen waren er om voor het eerst helemaal zelf een carnavalswagen te bouwen. Corona of niet, vol enthousiasme is men direct na de afgelopen leutdagen aan de slag gegaan en gaandeweg is het enthousiasme alleen maar groter geworden. “Nu de optocht niet doorgaat hebben we meer tijd om de wagen nóg mooier te maken.”


DOOR JOHAN WAGENMAKERS


Het groepje bestaande uit Stan Langeweg, Mitchell Koevoets, Daan van den Bos, Ruben Meesters, Sam Krijnen en de neefjes Pieter en Yoeri van Gils kent een gemiddelde leeftijd van 14 jaar. “Stan en ik hadden direct na afgelopen carnaval zin om zelf een wagen te bouwen. Dat leek ons wel leuk,” vertelt Ruben. In de loods van zijn vader Mario, waar bouwclub SEB al vele jaren met veel succes de mooiste creaties bouwt, was er nog wel een plekje beschikbaar op voorwaarde dat ze er vóór oktober uit waren. Vriendjes werden benaderd om mee te doen en de naam BC De Deurzetters werd bedacht. Een schetsontwerp van de wagen had Stan al eerder gemaakt.


Onderstel

Een onderstel van een caravan werd op de kop getikt, per lid werd 25 euro uitgelegd voor aanschaf van hout, lijm, verf en overig materiaal en vol elan ging de piepjonge bouwclub half maart al aan de slag. “Zelf brachten we om beurten cola, chips en snoep mee." Omdat het motto voor 2021 in ’t Vastelaovedzottelaand ‘we zèn in vorm is’, hebben ze een sportschool gebouwd, waar de nodige sportieve bezigheden worden verricht. Nu de optocht niet doorgaat zijn er bij het zevental plannen om de wagen nog verder uit te bouwen. “Aan de ene kant is het erg jammer dat het niet doorgaat aan de ander kant bouwen we door en maken we er misschien nog wel een wagen achteraan en hebben nu meer tijd om hem nóg mooier te maken,” roepen ze fanatiek. “We hopen wel dat het motto dan nog een jaar langer blijft.”


Professioneel

De wagen is nu ongeveer 6,5 meter hoog, 5 meter lang en 2 meter breed. Na enig rekenwerk komt men erachter dat na wekenlang 2 á 3 avonden bouwen en in de zomervakantie soms hele dagen er minstens vier weken bouwtijd in zit. “Vooral een hele dag aan de wagen werken is leuk, dan kun je lekker doorbouwen.” Een verplichte én goedgekeurde brandblusser is in het bouwkot al aanwezig en gaat tijdens de optocht ook mee. Het aggregaat gaat apart op een karretje achter de wagen. “We zijn professioneel en veilig bezig hoor,” lachen ze. “Zo hadden we voor de beweging een ruiterwissermotortje aangeschaft, maar uiteindelijk vinden we deze toch te gevaarlijk om te gebruiken.”


Teambuilding

Plannen voor de komende jaren hebben ze ook al. "We willen steeds groter gaan bouwen en lassen willen we ook leren. We leren hier meer van dan dat we op school leren. Oh jee, schrijf dat laatste trouwens maar niet op." Voor de teambuilding is men tevens al twee keer samen uit gaan eten. Tot slot willen ze nog kwijt dat de gezelligheid voorop staat en bedanken ze tevens Mario Meesters en bouwclub SEB dat ze daar mogen bouwen.[n]