Afbeelding

Kritiek op OZB: 'We snijden zeer zeker ook in eigen vlees'

HALDERBERGE - De begroting voor 2021 is positief. Mede door het eenmalig verhogen van de OZB. Dat heeft kritiek opgeleverd evenals een kritische brief van Voor de Gemeenschap, CDA en Progressief Halderberge met de vraag waarom het college de begroting sluitend maakte over de rug van de inwoners en of er ook gekeken is naar de kosten van de eigen organisatie. Wethouder Jan Mollen begrijpt de reacties, maar wil graag duidelijk maken dat algemene lastendruk voor de inwoners een stuk lager uitpakt dan eerder aangekondigd: "En we snijden zeer zeker ook in eigen vlees."


DOOR VERA DE GEUS


Dit verhoging van de OZB levert de gemeente € 300 000 extra op. In 2022 en daarna gaat de verhoging weer terug naar het jaarlijkse inflatiepercentage van 1,5%. Het college is blij dat alle ambities uit het collegewerkprogramma gewoon uitgevoerd kunnen worden! Dat daar een eenmalige verhoging van de OZB bij hoort, kon niet opwaardering van Voor de Gemeenschap, CDA en Progressief Halderberge rekenen.


Zij vinden dat het college de rekening voor het sluitend en kloppend krijgen van de meerjarenbegroting bij de inwoners neerlegt. De partijen vragen zich ook af wat het college heeft gedaan om een verhoging van de OZB-belasting te beperken. Wethouder Jan Mollen begrijpt de vragen, maar wil duidelijk maken dat B&W ook maatregelen heeft getroffen die de eigen organisatie raken. "Voor de ombuigingen hebben we uiteraard gekeken naar de eigen organisatie. Zo besparen we in 2021 118.000 euro en dat loopt op 206.000 euro in 2024. Van minder personeel tot het bijvoorbeeld zelf bijhouden van en onderhouden van speeltuinen in plaats van dat uit te besteden aan een extern bedrijf", zo legt Mollen uit. "Daarnaast is in de Zomernota 2020 al een voordeel op de organisatiekosten verwerkt van 129.000 euro in 2021 oplopend tot € 213.000 in 2024."


De wethouder geeft aan dat het college heeft gekozen voor een evenwichtig pakket aan ombuigingen, verhoging van de lokale lasten en een evenredige verlaging van de organisatiekosten. Mollen begrijpt dat een eenmalige extra verhoging van de tarieven voor de onroerendezaakbelasting met 4,3% voor protest zorgen. "Maar laten we niet vergeten dat de stijging van de totale lastendruk voor onze inwoners meer dan beperkt is gebleven. Per saldo blijft de lastenstijging voor meerpersoonshuishoudens met een eigen woning in 2021 beperkt tot 2,31%. Voor eenpersoonshuishouden met een eigen woning blijft de lastenstijging is dat 2,61%. Voor huishoudens met een huurwoning stijgt de lastendruk zowel voormeerpersoonshuishoudens als voor alleenstaanden met 0,59%. Hiermee blijft de lastenstijging ondanks de extra OZB-verhoging ruim binnen de eerder aangegeven indicatieve lastenstijging voor 2021 van 3,28% voormeerpersoonshuishoudens met een eigen woning, 3,20% voor eenpersoonshuishoudens en maximaal 2,69% voor huishoudens met een huurwoning. We hebben de verhoging dus juist erg beperkt kunnen houden en vergeet niet; het is eenmalig. Door het op deze manier te doen houden we structureel geld om onze inwoners te kunnen helpen als dat nodig is", zegt hij. [n]