Roeland Appels en Remy Bolmer in de machinekamer. FOTO JOHAN WAGENMAKERS
Roeland Appels en Remy Bolmer in de machinekamer. FOTO JOHAN WAGENMAKERS

Gastels zwembad gaat volgend jaar wel open

OUD GASTEL - In april heeft het bestuur van Stichting Zwembad Blankershove besloten, om als een van de eerste en een van de weinige openluchtzwembaden, het zwembad het gehele seizoen op slot te doen. Vanwege het voortwoekerende coronavirus zag men geen mogelijkheden om de zwemliefhebbers veilig en verantwoord gebruik te laten maken van deze voorziening. Hoe kijken beheerder Roeland Appels en stichtingsvoorzitter Remy Bolmer met de kennis van nu terug op deze toch wel ingrijpende beslissing?


DOOR JOHAN WAGENMAKERS


“Het was een weloverwogen beslissing waar we zeker niet lichtzinnig mee omgesprongen zijn. Achteraf zijn we blij dat we de beslissing zo vroeg hebben genomen, hoewel het gedurende het seizoen binnen het bestuur nog regelmatig een punt van discussie was of we daar wel goed aan gedaan hebben en om toch een en ander te heroverwegen,” steken ze van wal. “Konden we nog openen voor kinderen of alleen maar de speelweide bijvoorbeeld? Telkens kwamen we tot de conclusie dat de verantwoordelijkheid voor ons te groot was. We werken met heel veel vrijwilligers, wilden beslist géén brandhaard zijn en konden de veiligheid niet garanderen.”

'We wilden beslist géén brandhaard zijn'

Infrastructuur

De meeste mensen konden, hoewel ze het erg jammer en zonde vonden, begrip opbrengen voor de sluiting en enkele verenigingen en ondernemers hebben zich zelfs sterk gemaakt om hulp te bieden. “Wethouder Melisse is nog persoonlijk langs geweest en heeft alle medewerking van de gemeente toegezegd op het gebied van bewaking en handhaving, maar het stokte bij uitvoering en verantwoordelijkheid nemen.” Andere zwembaden in de regio zijn echter wel geheel of gedeeltelijk open geweest. “Daar zitten vaak grotere organisaties achter met medewerkers op de payrol die specifieke doelgroepen bedienen. Hier is het puur recreatief zwemmen. Onder de omstandigheden van destijds zagen wij er geen gat in. De infrastructuur is er ook niet op ingericht, zo kan digitaal aanmelden en reserveren bij ons niet. Dat is wel iets wat we volgend jaar wel aan willen bieden.”


Focus op open

Binnenkort gaat men alle mogelijke scenario’s bekijken en uitwerken. “De focus voor volgend jaar is om op zeker open te gaan. Alleen kennen we het juiste scenario nu nog niet, dus gaan we voorsorteren op wat als.” De insteek is echter wel dat de Stichting Zwembad Blankershove het in eigen beheer blijft doen. “Als we hulp van derden nodig hebben, waar we overigens niet van uitgaan, om open te gaan of te blijven gaan we die zeker vragen.”


Onwerkelijk

"Het zwembad is zeker een sociale plek voor de jeugd en hartstikke belangrijk. Gelukkig heeft de jeugd zich deze zomer ook zonder ons best wel vermaakt en zijn er veel zwembaden aangekocht om thuis te kunnen afkoelen. Nee, achteraf gezien hebben we géén spijt van ons besluit, maar was het wel doodzonde. Stonden we hier bij meer dan 30 graden in een leeg bassin verbaasd om ons heen te kijken. Dat voelde zó onwerkelijk,” besluiten ze.[n]