Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Peter Aarts richt nieuw accordeonorkest op

OUD GASTEL - Peter Aarts (61) is al vanaf zijn achtste jaar in de ban van de accordeon. Het instrument kent voor hem dan ook geen geheimen meer. In zijn jeugdjaren was hij onder meer lid van accordeonvereniging Con Brio. Onlangs heeft hij besloten om een nieuw accordeonorkest op te richten. Er zijn inmiddels al voldoende aanmeldingen om op te starten, maar door corona is de officiële oprichting wat later dan gepland.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS


“Tijdens het spelen van de muziek, moeten ze wel kunnen lopen. Ik wil namelijk door de straten marcheren tijdens braderieën en andere evenementen,” vertelt Peter. Hij is op het spoor gezet door een Facebook-berichtje van dorpsgenoot Rinus van Rijsbergen en laat enthousiast een filmpje van accordeonorkest Aves uit Ierland zien. “Rinus had vroeger een Tiroler muziekprogramma bij de lokale omroep en stuurde dit filmpje met de vraag of dit wellicht iets voor mij was. Andere mensen reageerden daar weer op. Na er over nagedacht te hebben besloot ik het gewoon te doen.”


Naam

Een oproep drie maanden geleden in onder meer de Bode leidde tot het aanmelden van zo’n tien personen. Voldoende om het orkest daadwerkelijk te kunnen opstarten. Naast accordeonisten was Peter tevens op zoek naar mensen die de grote trom, snaredrums en bekkens kunnen bespelen. “Deze drumpartijen zijn zo goed als compleet, hoewel er altijd nog mensen bij kunnen. Ook een tamboer-maître, die voorop loopt met vlag of vaandel, heb ik al gevonden. Nu deze mensen zich aangemeld hebben kan het orkest opgericht worden, maar er is zeker nog plaats voor een aantal accordeonisten.” Enige muzikale vorming is volgens Peter uiteraard wel gewenst, maar niet per se noodzakelijk. “Er zit bijvoorbeeld ook iemand bij die nog nooit een accordeon bespeeld heeft. Die krijgt gewoon les van ons.”


Plezier

Zodra de coronagolf voorbij is gaat Peter een info-avond beleggen. “Dan kunnen we zien welke instrumenten we precies hebben en wat iedereen kan.” Tot nu toe heeft zich een gemêleerd gezelschap opgegeven. “Acht mannen en twee vrouwen met een gemiddelde leeftijd van rond de zestig jaar. Er zijn aanmeldingen uit Oud Gastel, Noordhoek, Prinsenbeek, Oudenbosch, Roosendaal, Sprundel en Hoeven, dus alle windstreken zijn vertegenwoordigt.” De muziekkeuze wil Peter laagdrempelig houden. “We gaan op simpele wijze de muziek wegzetten, waarbij het plezier voorop staat. Lekker gezellig in de stijl van een dweilband, maar dan met accordeonisten. Graag zou ik in de toekomst nog eens een carnavalsnummer schrijven en dan spelend met ons orkest zo binnenkomen. Dat is weer eens wat nieuws.”


Muzikale leider

Naast het leiden en begeleiden van het accordeonorkest in spe, blijft Peter de muzikale leiding van Zeemanskoor De Kreekrakkers en Smartlappenkoor De Kreunende Tram uit Stampersgat, Smartlappenkoor Dubbelzinnig uit Bergen op Zoom en het Seniorenkoor Blankershof uit Oud Gastel in handen houden. “Nu ligt alles wel stil, maar dat blijf ik zeker doen. Dat is veel te leuk allemaal,” besluit de muzikale duizendpoot.[n]


Interesse om het orkest te komen versterken? Dan graag een mail sturen naar peter_aarts@live.nl