Afbeelding
Foto: LIONS Halderberge

Lionsclub Halderberge denkt in ook in de feestmaand aan arme kinderen

HALDERBERGE - Naar het feest van Sinterklaas kijkt elk kind reikhalzend uit. Toch zijn er in onze gemeente nog veel kinderen waarvan de ouders niet in staat zijn om hier cadeautjes voor te kopen. Evenals vorig jaar heeft LIONS Halderberge met een sinterklaasactie onder de naam ‘De Sint voor elk Halderbergs kind’ ervoor gezorgd dat dit jaar 124 kinderen niet vergeten zijn.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS


Hans Janse (73) en Hans Wildeboer (66) van LIONS Halderberge zijn twee jaar terug op het spoor gezet, omdat ze vernamen dat een eerder bestaande Sinterklaasactie ‘Daar wordt aan de deur geklopt’ met deze activiteiten gestopt was. “De moeilijkheid was, vanwege de wet op de privacy, om aan de namen van de kinderen te komen. Via onder meer de gemeente, scholen, vluchtelingenwerk en de voedselbank is ons dat toch gelukt. Inschrijving gaat per gezin en is in principe bedoeld voor alle kinderen vanaf 0 tot en met de basisschoolleeftijd, maar we gaan hier ruimhartig mee om, ” vertellen ze.


Anoniem

Vorig jaar zijn 94 kinderen door hun ouders opgegeven en ingeschreven. “Die hebben we dit jaar weer benaderd. Méér bekendheid en mond-op-mond reclame hebben er verder voor gezorgd dat we dit jaar maar liefst 124 kinderen blij hebben kunnen maken. Hoewel een groot deel van de betreffende gezinnen bekend zijn bij de gemeente en de wijkteams screenen we ze nog wel.” Alle ouders kregen de mogelijkheid om de cadeautjes thuis te ontvangen. “Dat gaat dan anoniem, zodat niemand daar verder weet van heeft, want sommigen schamen zich voor de financiële positie waarin men zit.” Vorig jaar is er zelfs voor deze doelgroep een eigen sinterklaasfeest in zaal Utopia van het Markland College geweest. “Dan is er verder niemand bij aanwezig, dus voelt dat veilig. Daar zijn zo’n 30 kinderen op af gekomen. Dit jaar hadden we beduidend meer opgaves voor het feest, maar kon dat vanwege corona helaas niet doorgaan.”


Hans en Hans worden bijgestaan door hun vrouwen Nienke en Millie, die de cadeautjes aanschaffen en de pakketten samenstellen en inpakken. “Een cadeaupakket is opgebouwd uit drie gekochte cadeautjes, gadgets geschonken door bedrijven en snoepgoed en chocoladeletters. Van de supermarkten hebben we bijvoorbeeld bergen strooigoed gekregen. Dit maakt de pakketten compleet.” Zaterdag 5 december zijn alle 124 cadeaupakketten door negen leden van de LIONS-club rondgebracht en bij de huisadressen bij de deur afgezet. “Dan letten we er uiteraard wel op dat het niet blijft staan. De reacties die we krijgen zijn zó dankbaar: ‘ik ben zó blij dat mijn kind op school nu ook een cadeautje kan laten zien,’ of ‘kijk eens mama wat er voor deur staat.’ Er zijn ook ouders die niet meer inschrijven en dankbaar melden dat het niet meer nodig is, omdat ze werk hebben en blij zijn dat ze nu in staat zijn om zelf cadeautjes te kunnen geven.”


Draagvlak

LIONS Halderberge bedankt alle ondernemers van Halderberge voor de bereidwilligheid en de vrijgevigheid. “Om het draagvlak te vergroten gaan we volgend jaar alle lokale bedrijven aanspreken. Deze actie moet blijven voortbestaan,” besluiten ze standvastig.[n]