Afbeelding

Na elf jaar supermarkt voor Bosschenhoofd

BOSSCHENHOOFD - Er komt weer een supermarkt in het centrum van Bosschenhoofd. De gemeente Halderberge heeft samen met Woningcorporatie Woonkwartier, Bouwbedrijf Maas-Jacobs en supermarktketen Coop een intentieovereenkomst voor de realisatie vaneen supermarkt in het centrum van Bosschenhoofd ondertekend. In 2022 start de bouw van de supermarkt op de kruising van de St. Gerardushof/Wilhelminastraat /Clemensstraat. De gemeente heeft naar aigen zeggen extra aandacht voor parkeren en verkeersveiligheid. "De vrachtwagens die zorgen voor de bevoorrading gaan níet langs de school", zo zegt wethouder Melisse.


DOOR VERA DE GEUS


In 2009 sloot de Spar aan de Pastoor van Breugelstraat haar deuren. Sindsdien is het een komen en gaan van plannen om de inwoners van Bosschenhoofd toch hun dagelijkse boodschappen in hun eigen dorp te kunnen laten doen. Van SRV-wagen tot een vrij concrete openingsdatum voor een nieuwe supermarkt kwamen voorbij, maar steeds bleken de plannen met name financieel gezien niet haalbaar.


Voorzieningenniveau

Mede door de vele woningbouwplannen, is het nu wel haalbaar om een supermarkt in het dorp te realiseren. "Aan het Jacobsveld, Esdoornlaan en Margrietstraat wordt volop gebouwd. Enkele woningen zijn al klaar. De leefbaarheid van Bosschenhoofd, nu en in de toekomst, heeft onze volle aandacht. Het voorzieningenniveau in Bosschenhoofd bleef wat achter. Een supermarkt levert hier dan ook een mooie bijdrage aan. We hebben hier als college de afgelopen tijd flink aan getrokken om dit mogelijk te maken. Ik ben dan ook heel blij dat de eerste stap nu gezet is", zo zegt wethouder Thomas Melisse. "Dit is echt een mijlpaal, een hoogtepunt, een reuzestap. Eigenlijk misschien zelfs wel een laatste kans. We zijn dan ook dankbaar dat Woonkwartier, die 22 woningen op die plek zou bouwen, een verlies neemt van 100.000 euro waarvan wij de helft slechts compenseren. Dat toont een grote maatschappelijke betrokkenheid die laat zien dat een woningcorporatie onmisbaar is in dergelijke situaties", aldus Melisse.


'Het dorp wordt zo aantrekkelijker voor zowel jongeren als ouderen'


Aantrekkelijk

Vanuit het maatschappelijk belang en met oog op de leefbaarheid wilde dus ook Woonkwartier haar medewerking verlenen door een deel van het braakliggend perceel ter beschikking stellen bouwbedrijf Maas-Jacobs en supermarktketen Coop. Ruud van de Boom van Woonkwartier is dan ook blij met deze ontwikkeling. "In het centrum van Bosschenhoofd heeft Woonkwartier de afgelopen jaren grote stappen gezet. Er zijn al veel sociale huurwoningen bijgebouwd. Dat hier in de laatste fase een supermarkt bijkomt is een aanwinst voor de bewoners.” Projectontwikkelaar Simon Kant van Bouwbedrijf Maas-Jacobs is ook blij met de plannen: ‘'Met het realiseren van een supermarkt wordt het dorp aantrekkelijker voor zowel jongeren als ouderen om te blijven wonen of zich juist te vestigen in Bosschenhoofd.''


Oranje

John Uffing, Directeur Franchise, Vastgoed en Acquisitie van Coop reageert: "Als coöperatie staat Coop midden in de samenleving, letterlijk en figuurlijk dicht bij haar klanten. We zijn verheugd om Bosschenhoofd een beetje oranje te gaan kleuren, met een complete supermarkt voor iedereen en ieder moment van de dag. Samen gaan we 't verschil maken voor de inwoners van Bosschenhoofd.”


Parkeerplaatsen

Er is nog wel wat tijd nodig. Naar verwachting wordt pas in 2022 gestart met de bouw. "Voor de supermarkt gebouwd kan worden, moet eerst een ruimtelijke procedure gestart worden om de bestemming aan te passen", zo laten de drie partijen weten. De ondertekening van de intentieovereenkomst is echter wel een eerste concrete stap naar de vestiging van een supermarkt in Bosschenhoofd. "Gezien de locatie nabij een school en de twee koopwoningen en zeven sociale huurwoningen die daar ook gebouwd gaan worden, besteden we uitdrukkelijke aandacht aan veiligheid aan parkeren en bevoorrading van de winkel. In het hele gebied komen in totaal zo'n 82 parkeerplaatsen en de vrachtwagens hoeven niet langs de school. Die kunnen ene lus maken op het terrein van de supermarkt zelf", zo benadrukt wethouder Jan Mollen. "We kunnen niet om verharding heen, maar zorgen wel voor voldoende groen. Niet alleen voor de uitstraling, maar ook om ervoor te zorgen dat overtollig water goed afgevoerd wordt."


Omwonenden

Het is de bedoeling dat de supermarkt zo'n 700m2 aan oppervlakte krijgt. Gelijktijdig met de bestemmingsplanprocedure wordt een omgevingsvergunning aangevraagd. In deze procedure krijgen omwonenden en belanghebbenden de mogelijkheid om te reageren op de plannen. "We zorgen dat we goede gesprekken bij omwonenden voeren en willen eventuele zorgen meteen aan de voorkant wegnemen. Het is vast even wennen om van bejaardenhuisjes met veel groen over te gaan naar een supermarkt, maar het is hoe dan ook een toevoeging voor het hele dorp." [n]