Afbeelding
Foto:

Halderberge heeft primeur met #Doeslief in het verkeer

STAMPERSGAT - Als eerste gemeente van West-Brabant heeft Halderberge de campagne #Doeslief in het verkeer opgestart. In het kader hiervan heeft wethouder Jan Mollen twee verkeersborden geplaatst aan de Gastelsedijk West in Stampersgat. Dit was het startsein voor een campagne die mensen aan wil sporen om wat aardiger voor elkaar te zijn in het verkeer. Meer dorpen gaan de borden krijgen.


DOOR VERA DE GEUS


Halderberge wil onaardig gedrag in het verkeer verminderen. SIRE heeft de landelijke campagne #Doeslief opgezet en Halderberge besloot hier op in te spelen, maar dan specifiek gericht op gedrag in het verkeer. "Dit is hier op het gemeentehuis bedacht en daarom zijn we ook de eerste gemeente in West-Brabant die ermee aan de slag gaat', zo legt wethouder Jan Mollen uit. "Als we met zijn allen wat liever tegen elkaar doen in het verkeer, dan is het een stuk veiliger en prettiger op de weg. Je ziet mensen toch vaak geïrriteerd of zelfs agressief ’reageren, alleen omdat de voorganger wat trager rijdt of zich zelfs gewoon aan de snelheid houdt. Dat onaardige gedrag willen we graag veranderen."


Snelheid
De eerste #Doeslief campagne richt zich specifiek op een maximumsnelheid van 30 km/uur. De reden is dat de gemeente Halderberge steeds meer meldingen krijgt dat automobilisten te hard door de straten rijden. Wethouder Jan Mollen: We leven in een tijd, waarin iedereen haast heeft. Ook zijn de auto's van nu zeer ‘comfortabel' en daardoor rijden mensen vaak onbewust te hard. Hiermee komt niet alleen de verkeersveiligheid, maar ook de leefbaarheid in gevaar. Met de #Doeslief campagne willen we onze inwoners vragen zich aan de verkeersregels te houden. Zo zorgen we samen voor een prettige sfeer in het verkeer.”

Gastelsedijk West

De eerste twee borden zijn geplaatst aan de Gastelsedijk West in Stampersgat. De komende periode wordt het aantal borden in de gemeente uitgebreid. Ook worden vlaggen en banners ingezet om bewustwording te creëren. "Volgend jaar wordt de campagne #Doeslief verder uitgerold. Enkele thema's die in aanmerking komen, zijn: wegwerkzaamheden, landbouwverkeer, speeltuintjes, woonerven en scholen", zegt Mollen. "We kunnen niet overal controleren of snelheidsmeters plaatsen, maar we hopen dat #Doeslief al goed werkt." [n]