Afbeelding
Foto:

Vrouw krijgt taakstraf voor graaien in schoolkas

OUDENBOSCH - Een vrouw uit Oudenbosch heeft van de rechter een taakstraf van 160 uur gekregen. Ze kocht met de pinpas van een school in Oudenbosch onder andere benzine voor haar eigen auto, een hometrainer, liet de dakgoot van haar huis vervangen en ging ervan naar de kapper. Ook maakte ze geld over naar haar eigen rekening. De rechter zocht naar toelichting op de aankopen, maar ook bij de politie hield de vrouw vol dat de aankopen voor school waren.


DOOR VERA DE GEUS


Er bleef 64 cent over van de fors gevulde rekening van de oudervereniging van een school in Oudenbosch. Daarom veroordeelde de politierechter in Breda de oud-voorzitster vanwege verduistering van duizenden euro’s: 160 uur werkstraf. De vrouw uit Oudenbosch was niet op de zitting verschenen. Haar advocaat toonde de rechter een opgenomen videoboodschap van de vrouw. Ze sprak over grootse festiviteiten op de school, die geld gekost moeten hebben, maar repte niet over het geld wat is verdwenen.


Uitleg

De rechter hield de opmerkelijke uitgaven met de pinpas van de schoolkas voor: uitgaven voor een bioscoopbezoek, de kapper en volle benzinetanks. Ook een bij haar thuis bezorgde hometrainer en een nieuwe zinken dakgoot op haar woning deden de wenkbrauwen vrijdagochtend in de Bredase zittingszaal fronsen. En met de aangekochte slangverlichting a 4900 euro kun je dit gehele gerechtsgerechtsgebouw behangen, opperde de rechter. De rechter zocht naar toelichting op de aankopen, maar ook bij de politie hield de vrouw vol dat de aankopen voor school waren.


Geen sorry

De vrouw neemt geen enkele verantwoordelijkheid vond de officier van justitie. Het geld, te besteden voor leuke festiviteiten op de school, is in haar zak terecht gekomen en zij dupeerde zo de kinderen en hun ouders. Dat het delict voor haar en haar eigen kinderen grote impact heeft gehad in het dorp, werd door de officier van justitie benoemd. Maar de vrouw is geen slachtoffer maar verdachte van verduistering van meer dan 10.000 euro. Een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken was de eis van het OM.


Veroordeeld

De politierechter achtte bewezen dat de vrouw naast de opvallende privé- aankopen ook geld overmaakte naar haar eigen rekening. Ze stelde haar eigen gewin voorop, en dat is ‘heel schrijnend'. Hij legde een werkstraf op van 240 uur waarvan 80 uur voorwaardelijk. Een deel van het verduisterde geld werd door de oudervereniging via een civiele procedure reeds gevorderd.[n]