Ondersteuningsgroep voor mantelzorgers

ETTEN-LEUR - In januari start Jettie van Agtmaal weer nieuwe bijeenkomsten ter ondersteuning van mantelzorgers. Deze zijn specifiek bestemd voor mantelzorgers die zorg dragen voor een partner met dementie. De bijeenkomsten worden gehouden in het Steunpunt Mantelzorg aan de Valpoort 153 te Etten-Leur.

Omdat mensen met dementie steeds langer thuis wonen, zal het beroep op mantelzorg toenemen. Mantelzorg voor een partner met dementie is niet eenvoudig en vraagt veel begrip en geduld. De ziekte kent verschillende fasen met steeds meer beperkingen. Om daar adequaat mee om te kunnen gaan, is kennis en inzicht nodig. Mantelzorgconsulent Jettie van Agtmaal zal tijdens deze cursus de meest voorkomende problemen bespreken en vooral hoe daar mee om te gaan.

Afhankelijk van het ziekteproces waarin de partner verkeert, kan deelnemen aan de ondersteuningscursus ook confronterend zijn, omdat men in contact komt met mantelzorgers die het ziekteproces in allerlei vormen meemaken. Toch is het juist dan fijn om allerlei praktische tips te krijgen voor de toekomstige situatie. Langzaamaan wordt de zorg steeds zwaarder want naast geheugenverlies krijgen verzorgers ook te maken met andere ongemakken die ook fysiek nogal wat vragen. Niet goed meer kunnen lopen, incontinentie en geen interesse meer hebben, zijn moeilijke zaken om mee om te gaan. Soms heeft de omgeving weinig begrip, meestal door onbekendheid met de ziekte. Dat maakt contact met familie, kennissen en buren moeilijker want men wil zichzelf en de partner toch beschermen.

De cursus geeft vooral aandacht aan het geven van ruimte voor jezelf, iets wat mantelzorgers nogal eens vergeten. Toch is dat erg belangrijk want anders houd je het zorgen gewoon niet vol. En als je in het stadium komt van alleen verder moeten, zijn sociale contacten en de invulling van vrije tijd heel welkom.

Informatie bijeenkomst
Uit de ervaring in het verleden bleek dat cursisten heel veel steun vinden bij elkaar, ze geven elkaar tips en krijgen vooral erkenning in de groep. Daar kan ook veilig worden gesproken, alles blijft binnen de groep. Er ontstaat soms ook onderlinge vriendschap.

Bij voldoende deelname start de ondersteuningsgroep vanaf januari 2020 om de veertien dagen op maandagmorgen. Voor iedereen die belangstelling heeft is er op 20 januari een informatiebijeenkomst in Steunpunt Zorg voor een ander, Valpoort 153, Etten-Leur.

De deelname is gratis, aanmelden kan via Mantelzorg.Etten-Leur@surpluswelzijn.nl of 06-28083540. [l]