Leerlingen van De Pontus nemen het op tegen D'n Overkant. FOTO MONIQUE JANSEN
Leerlingen van De Pontus nemen het op tegen D'n Overkant. FOTO MONIQUE JANSEN Foto: Monique Jansen

Kersthandbaltoernooi breekt alle records

ETTEN-LEUR - Het kersthandbaltoernooi van handbalvereniging Internos heeft vorige week alle records gebroken. In totaal namen maar liefst 56 teams van zeven basisscholen deel aan het traditionele sportevenement in de kerstvakantie.

DOOR MONIQUE JANSEN

Het was alweer de 45ste editie van Internos. Het toernooi begon maandag met de groepen drie en vier. Op drie velden in de sporthal van het Munnikenheide College kwamen de kinderen massaal in actie. Het was dan ook een drukte van belang. De tribune zat bomvol ouders, broertjes, zusjes, opa's en oma's die de jeugdige sportievelingen met evenveel enthousiasme aanmoedigden.

Drukste dag

De parkeerplaats stond ook helemaal vol geparkeerd. "De maandag is voor ons ook de drukste dag", vertelt Astrid de Weert, lid van het organisatiecomité van handbalvereniging Internos. Samen met haar twee collega's Saskia van den Beemt en Angela de Vries trekt zij de kar van het jaarlijkse handbaltoernooi. In totaal leiden vijftig vrijwilligers het kindersportevenement in goede banen. Jeugdspelers van vijftien tot zeventien jaar oud uit de B-categorie van Internos fluiten de wedstrijden. Zij krijgen bijval van de senioren om het gehele schema rond te krijgen. De Weert is blij met al deze vrijwilligers: "Zonder hen zouden we het handbaltoernooi niet kunnen organiseren. Het is ook mooi dat ook de jeugd zich zo wil inzetten."

Voorbereidingen

De organiserende vrijwilligers starten begin september al met de voorbereidingen. Zij vragen de scholen om teams dan tijdig in te schrijven. Ook regelen ze onder meer de pouleschema's en de bekers en medailles voor de winnaars. Ook praktische zaken moeten worden afgehandeld. Zo verschillende de hoogtes van de doeltjes per dag, omdat de kinderen van verschillende groepen in lengte variëren.

Jonge jeugd

Het kerstsporttoernooi is bij leerlingen van groepen drie en vier het populairst. "Alle kinderen zijn erg fanatiek. Veel jonge jeugd komt waarschijnlijk ook, omdat zij nog niet op veel sporten zitten", verklaart De Weert. Daarnaast maken ook de basisscholen in Etten-Leur veel reclame voor het toernooi. Dit jaar nam ook openbare school De Leest voor het eerst deel. Ook de 4 Heemskinderen, de Pontus Schoenmakershoek, De Keen, De Hofstee, D'n Overkant en De Toverlaars vaardigden weer teams af. Veel leerkrachten en ouders steken bovendien een helpende hand toe.

Groeiende belangstelling

"Het kersthandbaltoernooi hoort er gewoon bij. Het is dan ook mooi om te zien dat er steeds meer ploegen meedoen. Met 56 teams is het toernooi groter dan ooit. Deze activiteit hoort gewoon bij de kerstvakantie!" vertelt een trotse De Weert. Op de vraag of het toernooi dan ook bomvol zit, schudt De Weert het hoofd: "Er kunnen volgend jaar gerust nog meer teams meedoen." Ook de jeugd had het weer goed naar de zin. "Mijn ouders gingen gelukkig niet op vakantie, anders had ik niet mee kunnen doen", geeft bijvoorbeeld Tijn (7) aan.[l]