Vele kaarsen branden tijdens de laatste lichtjesavond in 2018. FOTO ALEXANDER VINGERHOEDS
Vele kaarsen branden tijdens de laatste lichtjesavond in 2018. FOTO ALEXANDER VINGERHOEDS Foto: Alexander Vingerhoeds

Lichtjesavond gaat op herkansing

ETTEN-LEUR - De Lichtjesavond op de gemeentelijke begraafplaats aan de Zundertseweg 12 in Etten-Leur gaat op herhaling. Aanvankelijk stond het herdenkingsevenement gepland voor 8 december, maar harde wind gooide roet in het eten. Nu vindt de Lichtjesavond plaats op zondag 12 januari.

DOOR MONIQUE JANSEN

Van 17.00 tot 20.00 uur zijn bezoekers welkom om hun geliefde overledenen te herdenken. Iedereen is welkom, ook als de stoffelijke resten van de overledenen zich niet op de begraafplaats bevinden. Alle mensen krijgen een gratis graflichtje uitgereikt. Daarnaast verlichten brandende fakkels en speciale LED-verlichting de graven. Achterin staat een grote vuurplaats. Het is een mooi moment om op deze manier even stil te staan bij je overleden dierbaren en een eventueel bezoek te brengen aan een graf, urn of het strooiveld.

'Het gaat om
de mensen'

Waardering

De Lichtjesavond trekt elke editie veel bezoekers. In 2011 vond de eerste editie plaats. De organisatie had toen eigenlijk op 250 bezoekers te rekenen, maar dat werden er meer dan 700. Inmiddels ligt dat aantal zelfs boven de 2.000. Jan Reedijk, uitvaartondernemer en secretaris van de stichting Lichtjesavond benadrukt dat het dit wel afhankelijk is van het weer. Het maakt hem niet uit hoeveel mensen er uiteindelijk komen: "Het gaat om de mensen. Als zij het waarderen en zij het gevoel en de sfeer kunnen proeven, hun emoties kwijt kunnen of hun herinneringen delen, dan is het doel bereikt." Er is ook ruimte voor een gezellige noot. Siem van Baal verzorgt stemmige muziek. Ook schenken vrijwilligers warme dranken, zoals glühwein, chocolademelk, koffie en thee. Voor de jeugd is er een beker ranja. Daarnaast worden smakelijke hapjes aangeboden.

'Veel bezoekers
komen elk jaar'

Nieuwe datum

Veel mensen kijken uit naar de Lichtjesavond. Er waren veel teleurgestelde reacties toen de laatste editie niet door kon gaan. Veel bezoekers komen ieder jaar terug. De organisatie is dan ook blij dat een nieuwe datum snel mogelijk was. Bijzonder is dat de toegang tot het herdenkingsevenement gratis is. Lokale middenstanders maken dit mogelijk door te sponsoren. Wie een bloemetje op het graf wilt leggen, kan een mooi grafstukje tegen kostprijs kopen bij een bloemist op de begraafplaats. Verder staan er collectebussen. Wie graag een steentje bijdraagt aan een volgende editie van de Lichtjesavond kan daarvoor een vrijwillige bijdrage geven. Parkeren is geen probleem. Verkeersregelaars zorgen ervoor dat parkeren in goede banen verloopt.[l]

De Lichtjesavond wordt zondag 12 januari gehouden. Bezoekers zijn vanaf 17.00 uur tot 20.00 uur welkom op de begraafplaats aan de Zundertseweg 12 in Etten-Leur.